Acasă Eveniment Chirurgi din Europa au revenit la Timişoara pentru a face microchirurgie pe...

Chirurgi din Europa au revenit la Timişoara pentru a face microchirurgie pe şobolani sau tuburi de silicon

DISTRIBUIȚI

Chirurgi rezidenţi din România şi din Europa au revenit pentru a XXIX-a ediţie a Programului de Training în Microchirurgia Reconstructivă, la Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” al Universităţii de Medicină „Victor Babeş” Timişoara, pentru a tăia şi coase nervi şi vase de sânge, pe cadavre de şobolani, pui, porci sau chiar pe latex sau tuburi de silicon. Porcii au vase de sânge mari ca la om, iar şobolanii au artere asemănătoare cu ale omului.

„Acest antrenament corect se poate face numai pe animale vii. Noi folosim ţesuturi de animale: nevii de porc, pui, şobolan, se poate şi pe latex şi tuburi de silicon”, a spus prof. univ. dr. Mihai Ionac, coordonatorul Programului de Training în Microchirurgia Reconstructivă. Ideal ar fi să se lucreze pe cadavre umane, dar deocamdată domeniul nu e reglementat.

La acest curs iau parte 17 medici din România, Serbia, Italia, Ungaria şi Israel. Cursul constituie parte integrantă a programului de training în microchirurgie al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructiva (SRMR) şi deţine acreditarea EBOPRAS (European Board of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery).

Începând cu anul 2010, firma S&T – Microsurgical Instruments, primul producător la nivel mondial al instrumentelor microchirurgicale, cu o istorie de peste 50 ani în domeniu, a devenit partener oficial al SRMR în cadrul acestui program. Cu ocazia acestui curs, SRMR, în parteneriat cu firma S&T, va oferi în premieră, o bursă de training în microchirurgia reconstructivă pentru medicii rezidenţi români, în onoarea fondatorului firmeri S&T, Werner Spingler.

Bursa 2011 a fost câştigată de către medicul chirurg rezident Alexandra Tudosa, din Iaşi. Conf. univ. dr. Lucian Jiga, preşedintele SRMR, a spus că acest parteneriat a pornit din dorinţa de a-i ajuta pe rezidenţii români incluşi în program. Bursa, în valoare de 500 euro, este menita să faciliteze accesul medicilor rezidenţi români în diverse specialităţi chirurgicale, la unul dintre cele mai calitative programe de training în microchirurgie la nivel european. La anul, bursa va creşte la 1.000 euro.

Comentarii

comentarii