Acasă Sănătate Ciocolata neagră sau “Hrana zeilor”: De ce este sănătos să consumăm...

Ciocolata neagră sau “Hrana zeilor”: De ce este sănătos să consumăm minunatul aliment?

DISTRIBUIȚI

ciocolata neagra24 noiembrie 2003: Cade blocada medicală instituită Ciocolatei
File dulci din istoria ei. 24 noiembrie e o dată colosală în istoria amatorilor de ciocolată.
Dintr-un motiv foarte serios: medicii britanici au publicat un foarte serios studiu ştiinţific din care rezultă că un consum moderat de ciocolată neagră aduce beneficii organismului. Şi că în ciocolata neagră sunt de două ori mai mulţi antioxidanţi decât în vinul roşu.
La o asemenea zi de lăsare a Secului pentru cei speriaţi de ciocolată, se cuvine să ne amintim câteva dulci momente din istoria acestui divin produs al omului. Al omului pofticios:
La anul de graţie 1825, un francez, pe numele său Brillat-Savarin definea astfel ciocolata într-o lucrare devenită de referinţă, “Fiziologia gustului”: “prin convenţie, se numeşte ciocolată amestecul rezultat din boabe de cacao prăjite, zahăr şi scorţişoară. Iar dacă se adaugă şi vanilie, perfecţiunea e atinsă”.
De unde ne vine ciocolata? Evident că din Lumea Nouă, acolo unde spaniolii sperau să găsească aur. Aurul a fost găsit, dar s-a istovit. Au rămas, în schimb, celelalte comori inepuizabile ale Americii: trestia de zahăr, tutunul, cafeaua, cartoful, porumbul, indigoul, vanilia, chinina, cacaua.

Vă imaginaţi lumea de astăzi fără aceste comori? Evident că nu!
Şi când spun comori, mă gândesc şi la faptul că, atunci când spaniolii au cucerit Mexicul, au fost foarte intrigaţi că aztecii depuneau în faţa altarelor zeilor… tablete de ciocolată.
Se pare că spaniolii au luat cuvântul de la azteci. De fapt, nu aztecii, ci mayaşii au fost primii care au descoperit ciocolata şi i-au atribuit puteri miraculoase. Ea era folosită în ritualuri religioase, precum şi în tratamentul unor afecţiuni: febra, tusea si durerile din timpul sarcinii.
Licoarea magica mayaşă era mult diferită de ciocolata fierbinte de astăzi: ei nu o îndulceau (nici nu cunoşteau zahărul), ci o foloseau ca şi condiment exotic. Civilizaţia maya a decăzut, iar aztecii au preluat “cultul ciocolatei”. Ei au adus o îmbunătăţire importantă: au îndulcit băutura amărui-condimentată cu miere şi vanilie!
Ciocolata devenise atât de preţuită, încât boabele de cacao erau folosite, alături de pulberea de aur, drept monedă de schimb! Aztecii credeau că şarpele cu pene a adus arborele de cacao din Paradis pentru a le dărui oamenilor putere şi întelepciune.
Probabil că ştiţi: ciocolata creşte sub formă de păstăi într-un copac veşnic verde, a cărui denumire savantă este “theobroma cacao”.
Ceea ce mai înseamnă şi “hrana zeilor”. (sursa:neuromed.ro).

Comentarii

comentarii