Acasă Actualitate Ciprian Bogdan, directorul Spitalului Judeţean Timişoara: „În spitalul judeţean a crescut numărul...

Ciprian Bogdan, directorul Spitalului Judeţean Timişoara: „În spitalul judeţean a crescut numărul cazurilor de cancer”

DISTRIBUIȚI

Programul de screening pentru cancerul de col uterin se derulează deja de la 1 septembrie. Programul se referă la consultaţii gratuite asigurate de statul român pentru doamnele şi domnişoarele între 25 şi 60 de ani. Testul Babeş-Papanicolau ajută la depistarea din timp a cancerului de col uterin. Spitalul clinic judeţean de urgenţă este cel care încheie contractele. Spitalul, în continuare, poate să încheie contracte. Medicii care doresc se pot adresa spitalului judeţean pentru a încheia contracte.

Casa de Asigurări de Sănătate a semnat deja contract cu spitalul judeţean – sunt bani pentru 3.000 de pacienţi pe lună, în medie, timp de un an. Spitalul judeţean primeşte bani de la Casa de Asigurări şi plăteşte mai departe medicii. 1.600.000 lei sunt banii alocaţi pe acest program pe un an.

„Este unul dintre cancerele care, dacă este depistat din timp, poate fi operat. Numărul este în creştere faţă de ultimii ani. În spitalul judeţean a crescut numărul cazurilor de cancer (de toate tipurile) – este o evaluare personală”, spune  doctorul Ciprian Bogdan, managerul Spitalului de Urgenţă Timişoara.

Medicii de familie nu pot recolta probe

O femeie între 25 şi 60 de ani trebuie să meargă la medicul de familie la care este arondată, de preferinţă în luna în care este născută pentru a face acest test. Dacă a uitat să se ducă în luna în care s-a născut, se poate duce în luna următoare. Medicul de familie o consiliază, o trimite la ginecolog, se face analiza, după care rezultatul va ajunge înapoi la medicul de familie. Recoltarea o face medicul ginecolog. 170 de medici familie sunt deja în programul de screening, din 230, câţi sunt în Timişoara. Cei care recoltează probele trebuie să aibă dotare şi competenţe. Însă în zonele rurale e extrem de dificil să se asigure accesibilitatea la program, deoarece cabinetele ginecologice sunt mai rare. Medicii de familie ar vrea să recolteze şi ei probe, dar ordinul Ministerului Sănătăţii nu permite acest lucru. Pe de o parte, unii medici de familie vor să recolteze aceste probe pentru a beneficia de banii de recoltare, iar alţii pentru că pacienţii lor sunt prea departe de un cabinet ginecologic. Se discută o medificare în acest sens a ordinului.

Comentarii

comentarii