Acasă Actualitate Ciuhandu s-a încontrat dur cu Vasile Blaga

Ciuhandu s-a încontrat dur cu Vasile Blaga

401
DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne i-a cerul primarului Timişoarei să dea afară oameni de la câteva instituţii de cultură

Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat, cu câteva zile în urmă, că trebuie să dea afară oameni de la Filarmonică şi din alte instituţii culturale (Casa de Cultură, Teatrul German şi Teatrul Maghiar) aparţinătoare de primărie, conform hotărârii guvernului. Primarul, însă, a pledat pentru menţinerea angajaţilor în instituţiile de cultură timişorene, chiar şi în faţa ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, la videoconferinţa ce a avut loc, marţi dimineaţă, la Instituţia Prefectului Timiş.

AUDIO: Primarul Ciuhandu la videoconferință

“Rugămintea mea este ca aceste instituţii să nu fie incluse în numărul de 800, ci să fie considerate ca instituţii aparte”

Ciuhandu a ţinut piept ministrului, a cărui replică a venit ca un tăvălug: “Daţi-i afară!”. “Am făcut un memoriu către Instituţia Prefectului. În ceea ce am expus noi Instituţiei Prefectului este posibilitatea recalculării numărului de posturi pentru activitatea Poliţiei Comunitare. După evidenţele pe care le avem noi, Timişoara nu are 312.000 locuitori, ci 334.547. Astea sunt evidenţele la 30 iunie 2010. Cred că dinamica oraşului e destul de mare. Cu tot respectul, am să intru în miezul problemei. Primăria municipiului Timişoara, dacă se raportează la numărul de 800 în aparatul propriu al primarului, al consiliului local şi al insituţiilor subordonate… noi nu am avea mari depăşiri. Problema este că avem sub autoritatea noastră nişte instituţii de cultură. Sunt instituţii relevante pentru acest oraş, promovează imaginea Timişoarei şi a României. Filarmonica Banatul, Casa de Cultură, instituţii pe care le-am preluat în disperare de cauză, pentru că altfel nu ar mai exista”, a declarat primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Este vorba despre Casa de Cutlură, Filarmonica Banatul şi două teatre preluate de primărie, de-a lungul anilor. “Rugămintea mea este ca aceste instituţii să nu fie incluse ăn numărul de 800, ci să fie considerate ca instituţii aparte. Mi se pare complet anormal ca dincolo de anumite obligaţiuni pe care ni le-am însuşit, acum să ni se diminueze şi numărul de personal, implicit prin asimilarea oamenilor de acolo la funcţionarii publici. Trebuie o analiză specială”, i-a spus Ciuhandu ministrului Blaga.

“Vă rog să le daţi afară!”

“În primul rând – intră toţi în normativ. Aveţi lângă dumneavoastră oraşul Arad – are teatru, filarmonică, casă de cultură, teatru de marionete. Din toate patru au făcut o singură instituţie, dar nu mai are patru contabilităţi, dă afară 139 de oameni din serviciile suport. Încercaţi să faceţi ce spune legea, prima dată. Nu am spus să desfiinţaţi nici o instituţie. Dar să daţi afară contabili, femei de serviciu, vă rog să le daţi afară! Altcineva!”, a spus Blaga, pe un ton ridicat…

Memoriu trimis la Bucureşti

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Timişoara, Attila Balazs, directorul Teatrului Maghiar Timişoara, Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German Timişoara şi Pavel Deheleanu, directorul Casei de Cultură Timişoara au semnat un memoriu ce a fost trimis la Bucureşti, privind situaţia instituţiilor de cultură enumerate anterior, în cazul aplicării ordonanţei de urgenţă privind reducerea numărului funcţionarilor din administraţia publică locală. „Aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă ar fi sinonimă nu numai cu decapitarea vieţii culturale locale la nivelul Timişoarei, dar şi cu afectarea existenţei unor instituţii de prim rang din viaţa culturală din România, care prin efortul lor contribuie decisiv la promovarea produselor culturale din ţara noastră pe plan european. Prezenţa acestei structuri de instituţii într-un oraş din România constituie prin ea însăşi o dovadă de europenitate. Or acum, eventuala includere a personalului acestor instituţii în sfera de aplicare a actului normativ menţionat ar genera consecinţe care nu ar fi comparabile nici măcar cu cele din timpul regimul comunist. Vă rugăm să analizaţi cu cea mai mare responsabilitate implicaţiile pe care această ordonanţă de urgenţă le are asupra comunităţilor locale din întreaga ţară şi să ne transmiteţi în cel mai scurt timp punctul dumneavoastră de vedere”, se arată în memoriu. Cei pe adresa cărora a fost trimis memoriul sunt: preşedintele Traian Băsescu, preşedintele senatului, Mircea Geoană, preşedintele camerei deputaţilor, Roberta Anastase, prim-ministrul Emil Boc, ministrul Sebastian Vlădescu, ministru Vasile Blaga, ministrul Mihai Şeitan şi ministrul Kelemen Hunor.
 

Comentarii

comentarii