Acasă Actualitate CJ Timiş vrea să ia un credit

CJ Timiş vrea să ia un credit

DISTRIBUIȚI

marian vasile„Eu, personal, am început, prin ADETIM, o analiză preliminară, în derulare. Lucrurile sunt destul de avansate pentru a găsi soluţii, astfel încât comunitatea să beneficieze de aceste avantaje”, spune Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş

Consiliul Judeţean Timiş vrea să ia un credit pentru diferite investiţii pe care le are în plan şi pentru altele aflate în derulare. Intenţia a şi fost anunţată, de altfel, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. Acum se fac demersurile pentru ca acest credit să devină realitate. Marian Vasile, vicepreşedintele CJ Timiş şi preşedinte ADETIM, a iniţiat o analiză preliminară pentru contractarea unui credit pentru proiectele de investiţii. Este vorba de un credit cu Banca Europeană pentru Investiţii – BEI. „Am început deja să stabilim contacte, să schimbăm mail-uri şi, dacă totul se va închega într-o propunere atractiivă,  voi înainta conducerii CJ Timiş şi aparatului propriu propunerea. Tocmai pentru a oferi o alternativă la celelalte soluţii – spre exemplu contractarea unor credite de la băncile comerciale. S-ar putea, în funcţie de analiza ulterioară, să se meargă pe o variantă mixtă – BEI şi bănci comerciale”, spune Marian Vasile, vicepreşedintele responsabil cu Direcţia Economică a CJ Timiş.

Bugetul de investiţii pe 2013 al CJ Timiş este de 134 de milioane de lei

„Noi, în derulare, avem proiecte cu necesar de peste 30 de milioane de euro, care se implementează pe anii viitori. Doar ce e în derulare e peste 30 de milioane de euro, dar mai aveam şi alte proiecte în fază de precontractare şi pe lângă ele mai avem şi alte proiecte care nu sunt în nici una din cele două categorii – racordurile cu autostrada, centrul intermodal de transport marfă, modernizarea infrastructurii de sănătate – aici avem mult de schimbat. Şi parcul fotovoltaic de la Covaci, unde avem nevoie de un partener privat, vrem să realizăm un parteneriat public-privat”, spune Marian Vasile. Bugetul de investiţii pe 2013 al CJ Timiş este de 134 de milioane de lei, o treime sunt drumurile. Proiecte în derulare sunt centru multifuncţional de susţinere a afacerilor, parcul tehnologic pentru energii alternative, restaurarea Muzeului Banatului (o altă parte a clădirii, nu la cea care se lucrează acum), sistemul integrat de management al deşeurilor şi altele.

„BEI oferă împrumuturi doar în euro, cu dobânzi în medie de până la 3 la sută pentru până la 20 de ani”

Împrumutul prin BEI este foarte avantajos, spune Marian Vasile. „Spre deosebire de băncile comerciale, BEI oferă împrumuturi doar în euro, cu dobânzi în medie de până la 3 la sută pentru până la 20 de ani, inclusiv cu posibilitatea de a schimba formula de calcul a dobânzii la anumite intervale de timp. Se pot credita inclusiv investiţiile public-private. Aceste proiecte creditate vor trebui să respecte obiectivele agreate de BEI şi de Uniunea Europeană şi soluţia va trebui să fie fundamentată bine din punct de vedere economic, financiar, tehnic şi de protecţie a mediului”, spune vicepreşedintele CJ Timiş. Spre deosebire de băncile comerciale, care vizează doar aspectul financiar, BEI se uită dacă ai proiect tehnic cum trebuie, dacă respecţi normele de mediu, dacă eşti într-o ipoteză agreată primeşti, dacă nu, nu. BEI îşi permite să dea aceste condiţii avantajoase pentru că este banca cu cele mai mari active din Europa. „Evaluarea dobânzilor şi acordarea lor se face pentru fiecare client în parte şi accesarea creditului nu este supusă procedurilor de achiziţie publică – bineînţeles plenul consiliului judeţean va trebui să se pronunţe – o dată penztru a hotărî contractarea unui credit, pe urmă demararea procedurilor de achiziţie publică şi aprobarea creditului acceptat, care rezultă din procedura de achiziţie publică”, spune Marian Vasile.

„Trebuie să găsim formula potrivită de finanţare a proiectelor”

„Noi, din cauză că avem atâtea proiecte importante, va trebui, în următoarele luni, să facem o prioritizare a acestor proiecte de investiţii, atât ca necesitate şi oportunitate cât şi ca implementare în timp. Tocmai din această cauză trebuie să găsim formula potrivită de finanţare a proiectelor, inclusiv prin soluţii de creditare”, spune Marian Vasile. Între 3 şi 6 luni durează procedurile de contractare – în general. La fel este şi pentru BEI. Maxim şase luni din momentul în care ei acceptă oficial să facă analiza proiectelor trimise. „Eu, personal, am început, prin ADETIM, o analiză preliminară, în derulare. Lucrurile sunt destul de avansate pentru a găsi soluţii, astfel încât comunitatea să beneficieze de aceste avantaje”, spune vicepreşedintele CJ Timiş.

Comentarii

comentarii