Acasă Actualitate „Şcoala de vară francofonă a reunit specialişti din domeniile de vârf ale...

„Şcoala de vară francofonă a reunit specialişti din domeniile de vârf ale medicinei”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu dr. Nicholas Sergent, director de cercetare la Laboratorul de Studiere a Maladiilor Neuro-Degenerative, aparţinând de Universitatea din Lille Nord de Frances – Ce ne puteţi spune despre Şcoala de vară organizată de  Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad?
– Este o şcoală de vară foarte dinamică, unde au participat atât studenţi români, cât şi francezi de la modulul francofon de medicină, care sunt foarte interesaţi de cercetare şi de noutăţile prezentate.
– Care au fost domeniile prezentate?
– Una dintre ambiţiile profesorului Montreuil a fost aceea de a reuni în cadrul Şcolii de vară francofone specialiştii de vârf în domenii deosebite ale medicinei de astăzi, cum ar fi, de exemplu, SIDA dar şi maladiile neuro-degenerative, atât de frecvente azi, în particular boala Alzheimer. Eu am participat ca specialist în maladiile neuro-degenerative.
– Boala Alzheimer este una dintre cele mai crunte boli întâlnite în zilele noaste. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este foarte implicată în studierea acestei boli, prin Centrul  de Cercetare şi Tratament al bolii de la Socodor.
– Am auzit despre acest centru şi încă de anul trecut au venit specialişti de la acel centru la şcoala de vară, pentru că ea are acest scop, de a difuza cunoştinţe de vârf şi de a crea relaţii de colaborare, care se vor concretiza în anii următori.
– Ce proiecte de viitor aveţi în legătură cu şcoala de vară şi colaborarea cu Universitatea „Vasile Goldiş”?
– Vom avea stagii de pregătire din partea studenţilor şi cercetărilor tineri de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” la laboratorul pe care-l conduc în Franţa şi care vor duce la un acord de colaborare comun, din partea celor două părţi pe acest subiect.
– Ce mesaj aţi dori să transmiteţi studenţilor şi comunităţii academice din Arad?
–  Eu cred că viitorul medicinei şi cercetării se asigură de către cei care astăzi sunt studenţi şi care prin stagiile desfăşurate în străinătate, la reîntoarcere, pot să contribuie la dezvoltarea acestora în România.
 

Comentarii

comentarii