Acasă Actualitate Colaborare româno (timişoreană) -germană în sectorul apei – intermediată de Aquatim

Colaborare româno (timişoreană) -germană în sectorul apei – intermediată de Aquatim

DISTRIBUIȚI

semnare-ARAAquatim a informat că o nouă colaborare româno (timisoreană) -germană în sectorul apei a fost parafată în cadrul Târgului Internațional de Tehnologii de Mediu din München, IFAT, cel mai important din Europa, desfăşurat recent.

Parteneriatul ARA-DWA – promovat de Aquatim

Loredana Leordean, PR Aquatim, a explicat că dr. ing. Ilie Vlaicu, prim-vicepreședinte al Asociației Române a Apei (ARA), și dipl. ing. Otto Schaaf, președinte al Asociației Germane a Apei Uzate (DWA), au semnat un acord de cooperare, pentru facilitarea transferului de know-how din sectorul german al apei către membrii ARA.  Parteneriatul ARA-DWA a fost promovat de Aquatim, care are legături strânse cu sectorul german al apei, prin Fundația româno-germană Aquademica, unde societatea timișoreană este membru fondator. Acordul de cooperare este valabil până în anul 2021 și poate fi prelungit, cu acceptul părților. DWA are aproape 70 de ani de activitate în domeniul elaborării de publicații tehnice pentru managementul apei uzate, cum ar fi standarde, normative de lucru, manuale și ghiduri tehnice. Organizația este recunoscută ca o autoritate profesională în domeniul reglementărilor, standardele DWA având valabilitate în instanță și, de cele mai multe ori, fiind mai restrictive și mai detaliate decât prevederile legislative pe baza cărora au fost elaborate. În prezent, peste 2.200 de specialiști de pe diferite niveluri de competență, incluzând muncitori calificați, maiștri și ingineri, lucrează, ca voluntari, la elaborarea publicațiilor tehnice ale DWA. Specific normativelor DWA este faptul că se bazează foarte mult pe experiența practicienilor din domeniu, servind în acest fel și formării profesionale.

Tehnici germane aplicate în domeniul apei în România

Asociația Română a Apei este o asociație neguvernamentală, care reprezintă interesele profesionale ale membrilor săi, susține formarea profesională în domeniul apei și canalizării și acționează pentru modernizarea sectorului apei la nivelul standardelor UE. Sub umbrela Asociației Europene a Apei, la care ambele organizații au aderat, ARA și DWA urmăresc dezvoltarea unei relații de colaborare, în cadrul căreia specialiștii români să deprindă, de la colegii germani, tehnicile și metodele care le-au asigurat succesul. Sunt vizate, în primul rând, elaborarea și implementarea foilor de lucru, proceduri-cadru aplicabile activităților de proiectare, construcție, exploatare, întreținere și verificare a echipamentelor și instalațiilor specifice managementului apei uzate. Foile de lucru sunt, practic, baza instrucțiunilor de lucru, care pot fi integrate ulterior în sistemele de management calitate, mediu, securitate și securitate ocupațională deja implementate în multe companii de apă din România –a precizat Loredana Leordean.

Comentarii

comentarii