Acasă Eveniment Colonelul Virgil Economu a fost uitat de autorităţile locale

Colonelul Virgil Economu a fost uitat de autorităţile locale

DISTRIBUIȚI

De Ziua Timişoarei

Profesorul universitar dr. Ioan Munteanu a scris un articol, în urmă cu ceva vreme, despre intrarea triumfătoare a colonelului Economu, în Timişoara, în 1919. „La mijlocul anului 1919, Banatul istoric devine o zonă fierbinte a Europei postbelice şi va ocupa un loc distinct în dezbaterile tăioase de la Conferinţa de Pace din Paris. Din motive politice, Conferinţa hotărăşte dezmembrarea acestei provincii. Unităţile militare sârbe urmau să părăsească teritoriul ocupat din Banat şi să se retragă la vest de linia convenţională de graniţă stabilită la Conferinţa de Pace. Unităţile sârbe părăsesc Timişoara abia în 27 iulie 1919, după ce recurg la rechiziţionarea unor importante bunuri materiale. În 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma, numit prefect al judeţului Timiş-Torontal, de către Consiliul Dirigent, decretează preluarea puterii şi instalarea administraţiei româneşti.1 La 1 august 1919, soseşte în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august 1919 îşi fac intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Virgil Economu. Au fost momente înălţătoare, care au marcat, în zbuciumata istorie a Timişoarei, o impresionantă zi de sărbătoare. La acest eveniment au participat peste 100.000 de oameni, de pe cuprinsul întregului Banat, sosiţi cu trenul şi căruţele, pentru a marca această zi istorică, în care trupele conduse de colonelul Virgil Economu au intrat în Timişoara”, remarcă Ioan Munteanu.

Maria Grapini: „Am rămas cu un gust amar de Ziua Timişoarei”

Liderul conservatorilor din Timiş, Maria Grapini, spune că a rămas cu un gust amar după ce municipalitatea a premiat de ziua oraşului doar sportivi şi intelectuali. „Am participat la primărie, la şedinţa festivă, dar am rămas cu un gust amar pentru că de Ziua Timişoarei au fost premiaţi doar sportivi şi intelectuali. Nu am nimic cu aceste categorii pentru că şi eu şi soţul meu am fcăut sport, să nu se înţeleagă greşit. Primarul ar fi trebuit să amintească de ziua oraşului şi de ONG, asociaţii care se ocupă ca treburile să meargă bine în Timişoara. Nu am auzit niciun cuvânt despre aceste ONG-uri. În ceea ce îl priveşte pe Virgil Economu, sper că a fost doar o scăpare a oficialităţilor locale”, spune Maria Grapini.

Adrian Orza: „Anul trecut, de Ziua Timişoarei, a fost un eveniment la bustul lui Economu”

Adrian Orza, viceprimarul oraşului Timişoara, spune că, anul trecut, a fost organizat un moment deosebit chiar la bustul colonelului Virgil Economu. „Domnul primar a vorbit şi anul acesta despre Virgil Economu şi importanţa acestuia în istoria oraşului nostru. Sincer, nu ştiu de ce nu s-a organizat nimic la bustul lui Economu din Timişoara. Ştiu, însă, că anul trecut, de ziua oraşului, a fost organizat un eveniment  în faţa bustului lui Economu. Poate de aceea, anul acesta s-a vrut altceva”, spune Adrian Orza.

Adrian Pau : „Este cea mai slabă organizare de când sunt consilier local”

Consilierul local PDL Adrian Pau este mult mai categoric în ceea ce priveşte evenimentele care au avut loc în acest an de ziua oraşului. „ Este cea mai slabă organizare de când sunt eu consilier local. Nici măcar nu am primit programul, deşi suntem aleşi locali. În alţi ani erau tot felul de activităţi, anul acesta nu ştiu ce s-a întâmplat. Mă mir că Virgil Economu nu a fost băgat în seamă de autorităţi”, spune Adrian Pau. Anul acesta, reprezentanţii municipalităţii au ales să meargă în Parcul Central din Timişoara şi să dezvelească noi busturi, pe Aleea Artiştilor. În zona Prinţul Turcesc din Timişoara, unde se află bustul colonelului Virgil Economu, nu a fost organizat niciun eveniment. Anul acesta, mai-marii Primăriei Timişoara nici măcar nu au depus o coroană sau o floare la bustul omului care a condus trupele româneşti în Timişoara, în 1919.

Comentarii

comentarii