Acasă Actualitate Colterm îşi bate joc de abonaţi. Furnizează încălzire în afara termenului legal,...

Colterm îşi bate joc de abonaţi. Furnizează încălzire în afara termenului legal, pe banii zecilor de mii de fraieri

DISTRIBUIȚI

repartitoare termice calorifere 00Oamenii cer ca încălzirea furnizată după data de 30 aprilie să fie suportată din buzunarul propriu al Colterm

Colterm rămâne, ca aproape orice serviciu public finanţat de abonaţi, de o nesimţire crasă. După ce anul trecut duduiau caloriferele în martie-aprilie, în timp ce afară erau 24 de grade Celsius, anul acesta, cei din instituţia cu lefuri grase întrec orice închipuire. În zilele când era cald şi îi rugai să mai reducă încălzirea, tupeiştii din Colterm susţineau că legea spune că se furnizează agentul termic până la data de 30 aprilie, inclusiv. Dar ei continuă să dea căldură (caloriferele nu ard, dar sunt calde) şi pe data de 1 mai, şi pe 2 mai şi probabil că vor continua până în luna iulie, când se mai încălzeşte afară.
Potrivit aceleiaşi legi invocate de Colterm, abonaţii, care abia au aşteptat să scape de povara acestei „găuri negre” imense la bugetul local şi personal, cer ca toate cheltuielile care privesc furnizarea căldurii centrale după data de 30 aprilie să fie suportată din buzunarele „milostivilor” de la Colterm.
„Noi nu avem repartitoare la bloc. Colterm, întotdeauna ne-a tras în piept, nu sunt interesaţi să vină în ajutorul nostru, ci doar să-şi umfle conturile lor. Abia am aşteptat să scăpăm de iarnă, puteau să oprească încălzirea chiar de la sfârşitul lunii martie sau de la mijlocul lunii aprilie, dar au invocat faptul că trebuie să dea încălzire până la 30 aprilie. Azi suntem în data de 2 mai, caloriferele sunt călduţe, iar noi vom plăti facturi îndesate”, spun locuitori din zonele Calea Şagului, Blaşcovici, Circumvalaţiunii, Calea Aradului şi Lipovei din Timişoara.
Toate conducerile Colterm, inclusiv actuala, le sugerează cu tupeu abonaţilor – tot mai puţini – că pot face economii închizând robinetele vanelor din subsolurile blocurilor. Dar ei ştiu foarte bine că fiecare bloc are „păsărele” care vor să stea în casă în costum de plajă şi vor ecuator în casă şi se isterizează când vine vorba de închiderea robinetelor (dar când vine factura refuză să o plătească şi adună restanţe). Problema se poate rezolva din centrală, reducând ei calibrul. Dar nu o fac. Invocă tot felul de chichiţe, cum că ei nu pot regla temperatura apei după cea de-afară de la o oră la alta. Pentru că li se defectează/rup robinetele lor. Păi, schimbaţi-le, că ne luaţi destui bani ca să puneţi robinete noi.
Dar noi avem şi un Serviciu Regional de Meteorologie Timişoara, care ne spune exact câte grade vor fi în următoarele măcar 7 zile, iar cei de la Colterm pot afla că urmează, de exemplu, două zile cu 18-23 de grade Celsius în termometre şi atunci poate reduce diurna căldură, până adoarme astrul zilei. Ne-am trezit în câteva dimineţi cu 16 grade Celsius în atmosferă, iar caloriferele ardeau, de bună seamă. Este nesimţire pe buzunarul abonaţilor. Care vă pleacă tot mai mult. Cred că retehnologizarea şi „verdele” pe care-l cheltuiţi pentru modernizări bio vor fi inutile pentru cei care vor mai rămâne la Colterm. Sunt acolo „maeştri” care ştiu întotdeauna cum să încarce facturile oamenilor.
Iată comunicatul (plin de tupeu) al Colterm, drept răspuns la solicitarea timişorenilor de a reduce căldura când e cald afară.
„Având în vedere prognoza meteo pentru perioada următoare, când se anunţă temperaturi ridicate (care vor ajunge şi chiar depăşi 20 de grade Celsius pe timpul zile, COLTERM aduce la cunoştinţa clienţilor săi că au posibilitatea de a-şi regla singuri necesarul de energie termică astfel încât să realizeze economii. Astfel, în timpul zilei, când temperaturile sunt ridicate, agentul termic poate fi închis de la robinetele vanelor de branşament din subsolurile blocurilor, şi redeschise seara. Conform prevederile Regulamentului Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică al Municipiul Timişoara, care specifică la art. 304 că: „În municipiul Timişoara sezonul de încălzire este definit ca fiind de regulă perioada 1 octombrie – 30 aprilie a fiecărui an”, dar şi a contractelor semnate cu clienţii săi, COLTERM nu poate sista furnizare agentului termic până la finele lunii aprilie. Tocmai de aceea facem apel la clienţii noştri, reamintindu-le că au posibilitatea să-şi gestioneze singuri consumul de căldură de care au nevoie”, spune pe internet Colterm.
Ca atare, ce este dincolo de data de 30 aprilie 2015, este furnizat „ilegal” sau gratuit. În consecinţă, timişorenii cer Colterm să suporte această cheltuială şi să nu o introducă în factură.
Iar dacă nu am ajuns să plătim cu 25% mai puţin facturile de încălzire, măcar să nu ni se bage mâna atât de obraznic în buzunare.

Comentarii

comentarii