Acasă Economic Colterm: La finalul lunii ianuarie 2024, stocul de cărbune era de 30.273...

Colterm: La finalul lunii ianuarie 2024, stocul de cărbune era de 30.273 tone și la gaz 60.000 MWh

DISTRIBUIȚI

Colterm susține că, la finalul lunii ianuarie 2024, stocul de cărbune era de 30.273 tone, față de 8.180 tone în perioada similară a anului trecut, iar aprovizionarea cu combustibilul necesar producerii de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum se derulează constant.

Cristian Amza, administratorul special al Colterm, a explicat că astfel consumul este mai ridicat față de lunile anterioare, în condițiile creșterii parametrilor de furnizare, corelați cu temperaturile exterioare mai scăzute în ianuarie față de noiembrie și decembrie.

”Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2023 – ianuarie 2024 este de 116.921 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 7.767 tone. În total, 124.688 tone cărbune, din care a fost consumată până la ora actuală cantitatea de 94.415 tone.

În ceea ce privește situația stocului de gaze, la 31 ianuarie a.c. aveam înmagazinată cantitatea de 60.000 MWh (față de 18.085 MWh la 31 ianuarie 2023), din care 29.000 MWh se vor consuma în luna curentă, februarie. Menționăm că, la ora actuală, avem în derulare două contracte de achiziție gaze naturale, cu valabilitate până la 31.03.2024.

În ceea ce privește intervențiile și reparațiile la instalațiile aferente celor două mari centrale termice, CET Sud și CT Centru, în luna ianuarie s-au efectuat cu precădere operațiuni de întreținere în exploatarea agregatelor și instalațiilor interioare.

În schimb, a fost necesară intervenția pe rețeaua primară de termoficare, unde s-au produs mai multe avarii pe diferite tronsoane, precum și la instalațiile conexe ale unor puncte termice din oraș. Din cele șase intervenții programate, două au fost mai dificile și au cauzat întreruperi în furnizarea energiei termice pentru un număr mai mare de consumatori (193 de branșamente), ambele în perimetrul Căii Lipovei, în zilele de 18 și 25 ianuarie, defecțiuni generate de vechimea rețelei, cu mențiunea că, în perioada următoare, când condițiile meteo vor permite, vom mai interveni pe aceeași zonă, lucrări absolut necesare pentru funcționarea în bune condiții a rețelei de termoficare.

Echipele companiei noastre au făcut eforturi considerabile pentru remedierea neetanșeităților, în condițiile unor temperaturi negative înregistrate la momentul intervențiilor în teren, și au reușit repunerea în funcțiune, respectiv realimentarea cu agent termic a abonaților afectați, mai devreme decât întervalul orar anunțat. În acest context, dorim să ne cerem încă o dată scuze abonaților noștri pentru disconfortul creat de aceste sincope nedorite, dar inerente, în activitatea de distribuție și furnizare a energiei termice pentru încălzire și apă caldă de consum, raportat, așa cum subliniam, la vechimea rețelei” – a concluzionat Alexandru-Cristian Amza.

Comentarii

comentarii