Acasă Eveniment “Colterm ne jupoaie şi pielea de pe noi!”

“Colterm ne jupoaie şi pielea de pe noi!”

DISTRIBUIȚI

Scandal monstru, luni, 20 iunie, cu prilejul întâlnirii dintre administratorii asociaţiilor de propietari din Timişoara şi reprezentanţii serviciilor comunitare de utilităţi publice din oraşul de pe Bega. Oamenii şi-au strigat în gura mare nemulţumirile, în primul rând faţă de Colterm. “Ne-am săturat de Colterm. Ne jupoaie şi pielea de pe noi”, au strigat timişorenii mânioşi, gata să îl linşeze pe Aurel Matei, directorul Colterm, prezent la eveniment.
“Să reducem facturile la căldură!”

Scandalul nu a fost pe placul prof. univ. dr. Nicolae Ţăran, care, în semn de protest, a decis să părăsească dezbaterea. Ing. Gheorghe Suru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Timişoara (FAPT), organizatoarea evenimentului, a reuşit cu greu să îl convingă pe profesor să nu plece. Ţăran, analist economic, a făcut un studiu amplu al situaţiei economice de la Colterm. “Colterm are o situaţie dificilă, ce reflectă tot ce s-a acumulat în ultimii 20 de ani. Să colaborăm să reducem costurile facturilor la căldură şi Colterm să nu intre în incapacitate de plătă”, a atras atenţia prof. Ţăran.  Deşi problemele ridicate de către administratorii asociaţiilor de proprietari au fost multiple, una dintre cele mai mari este faptul că timişorenii sunt obligaţi să plătească facturi restante la căldură, în urma procesului dintre Primăria Timişoara, FALT şi Prefectura Timiş, proces câştigat de către Primăria Timişoara. Preţul mare al gigacaloriei, diferenţele exagerate în urma citirii contoarelor de apă caldă şi căldură, modul de plată a facturilor sau restanţierii la plata utilităţilor – au fost alte probleme veşnic nerezolvate, ridicate de către timişoreni.

Cine e de vină?

Aurel Matei a dat vina pe legislaţie pentru multe dintre neajunsurile în relaţia Colterm – timişoreni şi că unitatea economică pe care o conduce are multe datorii, dar şi facturi foarte mari de încasat, pentru care se judecă în instanţă, iar în procesul dintre prefectură, FALT şi primărie, el a amintit că societatea Colterm nu a fost implicată. Matei a sintetizat obligaţia timişorenilor privind facturile restante astfel: “Marfa vândută trebuie plătită!”. El a mai precizat că preţul la căldură nu a mai fost crescut de către Cloterm, din ianuarie 2010, ci numai Consiliul Local Timişoara a modificat acest preţ. De la asociaţiile de proprietari, instituţii, şcoli, spitale şi grădiniţe are de încasat 47 de miliarde de lei vechi, pentru care a deschis procese pentru recuperarea banilor. De asemenea, pentru a-şi plăti datoriile, Colterm s-a împrumutat de la două bănci. “Nu e uşor să faci să funcţioneze acest colos”, a spus Matei.
FAPT a organizat întâlnirea cu preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari din Timişoara, luni, în Amfiteatrul “Traian Vuia” din cadrul Facultăţii de Mecanică din Timişoara. La eveniment au participat reprezentanţi ai Consiliului Local şi Primăriei Timişoara, Poliţiei Locale, Poliţiei de Proximitate, Colterm, Aquatim, Retim.

 

Comentarii

comentarii