Acasă Eveniment Comemorare la Timişoara: 55 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi

Comemorare la Timişoara: 55 de ani de la moartea lui Constantin Brâncuşi

DISTRIBUIȚI

Primul Congres al asociaţiilor şi fundaţiilor „Memorial Brâncuşi 2012” va avea loc sâmbătă, 17 martie , în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Pe parcursul a 12 ore, Asociaţia Ştiinţifică pentru Consolidare Mediu Asociativ şi Asociaţia „Fiii Gorjului” vor oferi un program complex, din care nu vor lipsi lansările de carte, expoziţiile, dezbaterile, omagierile sau proiecţiile de film.

 

Manifestările vor fi inagurate de intonarea imnului de stat al României, la ora 10.00, şi vor continua cu alocuţiuni din partea autorităţilor locale, o lansare de carte, o expunere cu titul „Interconexiuni ştiinţifice româneşti la Paris. Între Constantin Brâncuşi din Gorj şi Traian Vuia din Timiş” şi expoziţii de filatelie, cartofilie, costume populare, obiecte tradiţionale şi publicaţii rurale. Înainte de pauza de prânz, va avea loc o dezbatere în cadrul căreia specialiştii de la Muzeul Banatului, Uniunea Scriitorilor, Biblioteca Judeţeană, Muzeul de Artă, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, asociaţii şi fundaţii vor oferi opinii, propuneri şi soluţii pentru Memorialul Brâncuşi.

De la ora 14.00, va începe „Primul congres al asociţiilor şi fundaţiilor pentru consolidarea mediului asociativ, în sprijinul societăţii civile din România”. Ziua se va încheia cu o vizionare de filme despre Brancuşi, despre viaţa şi opera acestuia, realizate de Horia Muntenuşi din Cluj-Napoca. Întregul eveniment va fi coordonat şi moderat de Sevastian Bălescu, liderul Asociaţiei „Fii Gorjului”.

Constantin Brâncuşi s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj, şi a murit pe 16 martie 1957, la Paris. Este cel mai important sculptor român şi unul dintre cei mai renumiţi sculptori la nivel mondial. Trei dintre cele mai importante opere ale sale („Coloana Infinită”, „Masa Tăcerii” şi „Poarta Sărutului”) sunt expuse într-un ansamblu monumental în Târgu-Jiu. Printre cele mai renumite opere se mai numără şi „Sărut”, „Principesa X”, „Pasărea în văzduh”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciune”.

Comentarii

comentarii