Acasă Actualitate Comemorarea deținuților politici anticomuniști. IPS Ioan: ”Ei nu au căzut întru putreziciune,...

Comemorarea deținuților politici anticomuniști. IPS Ioan: ”Ei nu au căzut întru putreziciune, ci în istorie”

DISTRIBUIȚI

Data de 9 martie, zi de pomenire în calendarul ortodox a celor 40 de mucenici din Sevastia, este, în mod semnificativ, și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989.

”În anul 1918, înaintașii noștri au mers la Alba Iulia și au înfăptuit Unirea cea mare, iar „răsplata„ pentru lupta lor a fost, în perioada de după 1945, aceea de a fi arestați pe nedrept și aruncați în închisorile comuniste, la canal ori în deltă, unde au suferit, au pătimit din greu, au fost umiliți și mulți  dintre ei și-au pierdut viața.

Aceștia deținuți politic nu au căzut întru putreziciune, ci au căzut în istorie. Dumneavoastră, cei ce ați pătimit în anii comunismului, ați fost închiși ori deportați în Bărăgan, împreună cu bunicii și părinții dumneavoastră, sunteți cărți vii de istorie pentru generațiile de azi și cele de mâine și aveți datoria sfântă de a consemna tot ceea ce știți și tot ceea ce ați pătimit în lagăre, în închisori, deportări. Odată cu aceasta, ne rugăm bunului Dumnezeu să nu mai întoarcă vreodată roata istoriei și neamul nostru să pătimească ceea ce ați pătimit dumneavoastră și înaintașii dumneavoastră”, este mesajul părintelui mitropolit Ioan, al Banatului.

Mitropolia Banatului susține că această zi este dedicată celor ce au luptat, cei mai mulți până la moarte, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi agresiv anticreștin. În semn de neuitare şi recunoştinţă, ne rugăm în această zi pentru odihna sufletelor celor care au murit iubindu-și țara și poporul greu încercate, rămânând statornici în credința pe care regimul comunist a încercat să o smulgă sistematic și brutal din sufletele românilor.

Pe aceşti luptători români pentru libertate, modele autentice de curaj, demnitate, statornicie în credință şi patriotism, biserica îi pomenește la fiecare Sfântă Liturghie, alături de eroii din toate timpurile și din toate locurile, deoarece ei s-au jertfit în lagăre şi în închisori pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

 

Comentarii

comentarii