Acasă Economic Compania Lactitalia din Izvin acuzată de concurenţă neloială de ciobanii italieni

Compania Lactitalia din Izvin acuzată de concurenţă neloială de ciobanii italieni

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 1.000 de ciobani au protestat luni, la Roma, denunţând o industrie paralelă pe care statul italian ar gestiona-o prin intermediul unei firme italiene din România, producând brânzeturi cu lapte românesc şi unguresc comercializate în Europa şi SUA. Cei 1.000 de ciobani veniţi din regiunile Sardinia, Lazio, Toscana, Sicilia şi Umbria s-au adunat la Roma, în faţa Ministerului Agriculturii. Protestul a fost organizat la apelul sindicatului La Coldiretti, principala asociaţie a producătorilor agricoli italieni. "Sperăm că Guvernul italian ne va putea spune cum este posibil ca o firmă din România aparţinând statului italian să vândă în Statele Unite brânzeturi care au eticheta unor companii din Roma; noi nu am reuşit să înţelegem. De altfel, nu înţelegem nici cum statul taie cu o mână resursele producătorilor naţionali, iar cu alta stimulează companii din străinătate care fac concurenţă neloială ciobanilor italieni", se arată într-un comunicat al asociaţiei La Coldiretti. "Statul italian este proprietarul unei industrii care, în România, cu lapte românesc şi unguresc, produce brânză de oaie Made in Italy vândută pe piaţa europeană şi americană, omorând astfel producătorii italieni", afirmă sindicatul La Coldiretti, citat de agenţia AGI.
Industria paralelă se derulează "prin intermediul companiei publice pentru comerţul internaţional Simest, în parteneriat cu compania Lactitalia, cu sediul la Izvin, în România, care produce, utilizând lapte de oaie românesc şi unguresc, brânzeturi revândute sub denumiri italiene precum Dolce Vita, Toscanella şi Pecorino. Prezenţa produselor de imitaţie pe pieţele internaţionale constituie principala cauză care a condus la scăderea cu zece la sută a exporturilor de brânză de oaie Made in Italy", subliniază asociaţia La Coldiretti.
Lactitalia S.R.L. este o societate românească constituită 100% de investitori italieni, care au realizat în România o fabrică pentru procesarea laptelui de vacă şi de oaie pentru producţia de brânzeturi proaspete şi maturate. Capacitatea de prelucrare a fabricii este de circa 100.000 litri lapte / zi. Produsele finite se comercializează în Statele Unite, Uniunea Europeană şi România. Construcţia fabricii, situată la Izvin, judeţul Timiş (la 20 de kilometri de Timişoara), a început în noiembrie 2005 şi a fost terminată la 30 noiembrie 2006. Activitatea de producţie a demarat pe 9 ianuarie 2007.
 

Comentarii

comentarii