Acasă Economic Compania Rețele Electrice Banat atrage noi finanțări europene, de peste 162 milioane...

Compania Rețele Electrice Banat atrage noi finanțări europene, de peste 162 milioane lei, pentru investiții în rețele

DISTRIBUIȚI

Ministerul Energiei și compania Rețele Electrice Banat (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuție Banat) au semnat trei contracte de finanțare nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte care vizează infrastructura de distribuție de energie electrică în Arad, Caraș Severin și Hunedoara.

Astfel, Rețele Electrice Banat va implementa în cele trei județe proiecte în valoare cumulată de 209,3 milioane de lei, vizând rețele care deservesc peste 9.000 de clienți. Valoarea finanțărilor europene pentru aceste proiecte este de peste 162 de milioane de lei.

În zona Aradul Nou, proiectul care va fi derulat de către operatorul de distribuție a energiei electrice va consta în modernizarea prin trecerea parțială în subteran a 16,5 km de rețea de medie tensiune, respectiv a 40,5 km de rețea de joasă tensiune; de asemenea, vor fi modernizate 23 de posturi de transformare și 1.770 de branșamente, de aceste lucrări urmând să beneficieze clienții existenți și viitori din zona respectivă. Valoarea proiectului este de 86,7 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 67,4 milioane de lei.

În județul Caraș Severin, vor fi realizate lucrări în localitățile Berzovia, Duleu, Remetea Pogănici, Valea Mare și Bocșa, cu o valoare totală de 74 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 57,7 milioane de lei. În localitatea Berzovia se vor moderniza 65,7 km de linii aeriene de 20 kV prin trecerea parțială în subteran. Lucrarea va include și modernizarea a 21 de posturi de transformare, prin înlocuirea acestora cu posturi noi în anvelope de beton.  În celelalte patru localități va fi modernizată și rețeaua de joasă tensiune, de aceste lucrări beneficiind 4.700 de clienți.

În județul Hunedoara, Rețele Electrice Banat va derula un proiect de 48,6 milioane de lei, din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 36,9 milioane de lei. Acesta va viza modernizarea rețelelor electrice de medie și joasă tensiune din Geoagiu, Geoagiu Băi și alte opt localități: Aurel Vlaicu, Bozeș, Cigmău, Homorod, Mermezeu-Văleni, Renghet, Poienari și Văleni. În total vor fi modernizați 37 km de  rețele de medie tensiune și 86 km de rețele de joasă tensiune. Totodată, vor fi modernizate 33 de posturi de transformare, respectiv 1.700 de branșamente electrice.

De asemenea, Ministerul Energiei și companiile Rețele Electrice Muntenia și Rețele Electrice Dobrogea (parte a grupului PPC în România, denumite anterior E-Distribuție Muntenia, respectiv Dobrogea) au semnat alte trei contracte de finanțare nerambursabilă, prin Fondul pentru Modernizare.

În total, cele 6 proiecte de investiții pentru care au fost semnate astăzi contracte cu societățile Rețele Electrice au o valoare de circa 558,3 milioane de lei (fără TVA), din care suma acoperită prin Fondul de Modernizare va fi de circa 433,7 milioane de lei (fără TVA). Proiectele de transformare, reconfigurare și modernizare a rețelelor electrice au ca scop îmbunătățirea calității serviciilor pentru aproape 35.000 de clienți.

Valabilitatea celor șase contracte se încheie la expirarea perioadei de monitorizare a durabilității proiectelor, adică 5 ani de la data punerii în funcțiune a investițiilor.

Până în prezent, valoarea totală a proiectelor din fonduri nerambursabile semnate de cele trei societăți Rețele Electrice  (inclusiv a celor la care se face referire mai sus) se ridică la peste 1,1 miliarde de lei cu TVA, din care valoarea granturilor este de peste 780 milioane de lei, fără TVA.

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 287 de stații de transformare și peste 24.000 de posturi de transformare.

Comentarii

comentarii