Acasă Economic Companiile petroliere, sancţionate de Consiliul Concurenţei cu amenzi record în UE: 205...

Companiile petroliere, sancţionate de Consiliul Concurenţei cu amenzi record în UE: 205 milioane euro

DISTRIBUIȚI

Rompetrol Downstream a anunțat că este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei

Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează circa 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010. 

Sancţiunea reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE. Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri. "România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul", a adăugat şeful Consiliului Concurenţei. Companiile au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic. "Era dreptul lor să o facă, dar individual. Pentru a nu pierde cotă de piaţă au stabilit să retragă împreună sortimentul", a arătat Chiriţoiu. El nu precizat valoarea exactă a amenzilor şi procentajul din cifra de afaceri pentru fiecare companie, menţionând doar că pentru OMV Petrom amenda a fost "un pic peste 3%" pentru că a a avut circumstanţe agravante, fiind iniţiatorul acestei înţelegeri, iar la ceilalţi sub 3%. Deşi nu a participat la discuţiile dintre companii, Rompetrol a fost sancţiontă "pentru că ştia ce fac ceilalţi şi a acţionat în consecinţă". Chiriţoiu a arătat că MOL a fost prima companie care a retras sortimentul de pe piaţă, iar Rompetrol ultima. Dacă vor contesta în instanţă decizia Consiului Concurenţei, companiile sancţionate trebuie să depună o cauţiune reprezentând 10% din valoarea amenzii. Investigaţia pe piaţa carburanţilor a fost începută în 2005 şi reluată în 2009.

Rompetrol Downstream a anunțat că este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei

Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, susține într-un comunicat că ”a luat act cu surprindere de decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a companiei pentru retragerea de la comercializare a produsului Premium E4”. Considerăm că, în ceea ce priveşte Rompetrol Downstream, concluziile raportului de investigaţie au fost total nejustificate şi nedovedite, iar decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare este, în egală măsură, nelegală şi neîntemeiată. Activităţile comerciale desfăşurate de Rompetrol Downstream au fost efectuate întotdeauna în strictă conformitate cu dispoziţiile legale. Rompetrol nu a fost informată cu privire la existenţa unui plan comun de retragere de la comercializare a sortimentului de benzină Premium E4 şi nici nu a aprobat expres sau tacit un asemenea plan comun. Comportamentul  pe  piaţă  al  Rompetrol  a  fost  întotdeauna unul independent şi a vizat exclusiv respectarea prevederilor legale care impuneau comercializarea acestui sortiment până la 1 ianuarie 2009 şi trecerea ulterioară la producţia de carburanţi care respectă normele Euro 5,” se spune în comunicatul companei. Grupul Rompetrol a decis sistarea producţiei sortimentului de benzină Premium E4 în luna noiembrie 2008, cu menţiunea că, practic comercializarea acestuia a continuat până la epuizarea efectivă a stocurilor.  ”Considerăm că argumentele prezentate de companie, atât pe parcursul verificărilor, cât şi prin obiecţiunile transmise Consiliului şi în cadrul audierilor desfăşurate în luna decembrie 2011, au demonstrat că acuzaţiile Consiliului sunt cert nefundamentate şi lipsite de suport,” se precizează în comunicat. Rompetrol Downstream a anunțat că este decisă să conteste în instanţă decizia Consiliului Concurenţei.

 

Comentarii

comentarii