Acasă Actualitate Compozitorul “Valurilor Dunării”, Iosif Ivanovici, Cetăţean de Onoare post-mortem al Timişoarei

Compozitorul “Valurilor Dunării”, Iosif Ivanovici, Cetăţean de Onoare post-mortem al Timişoarei

583
DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara îi va acorda în viitoarea şedinţă de CLT titlul de Cetăţean de Onoare post-mortem al municipiului compozitorului şi dirijorului Iosif Ivanovici, cunoscut pentru creaţia sa muzicală “Valurile Dunării”.

“Se conferă post – mortem Titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Timişoara lui Jovan Ivanovic (Iosif Ivanovici, n.r.) pentru întreaga activitate artistică, recunoscută la nivel naţional şi internaţional”, arată proiectul de hotărâre CLT.

Iosif Ivanovici s-a născut în anul 1845, la Timişoara şi s-a stins pe 16/28 septembrie 1902, la Bucureşti. A fost clarinetist, dirijor şi compozitor român de muzici militare şi muzică uşoară. Creaţia lui cuprinde în majoritate dansuri (vals, cadril, polcă) şi marşuri. Cea mai cunoscută compoziţie a sa este valsul “Valurile Dunării”.

Se spune că în copilărie a primit în dar un flaut pe care a învăţat să îl mânuiască de unul singur, iar mai târziu a intrat copil de trupă în fanfara Regimentului 6 Infanterie din Galaţi, unde a luat şi lecţii de clarinet, sub îndrumarea lui Alois Red. Ulterior s-a dovedit a fi unul dintre cei mai talentaţi interpreţi din regimentul, a studiat muzica la Iaşi, sub îndrumarea pedagogului Emil Lehr. Ulterior, va fi numit dirijor al mai multor formaţii de muzică militară.

Ivanovici s-a stabilit în 1901 la Bucureşti, unde va rămâne până la finalul vieţii.

Comentarii

comentarii