Acasă Cultura Concert extraordinar al Filarmonicii Arad, la Filarmonica Banatul din Timişoara

Concert extraordinar al Filarmonicii Arad, la Filarmonica Banatul din Timişoara

DISTRIBUIȚI

FILARMonicaVineri, 13 noiembrie, de la ora 19, la invitaţia Filarmonicii Banatul, Filarmonica Arad  va susţine un concert simfonic extraordinar, în sala Capitol din Timişoara.

Concert maestru Mircea Tătaru a explicat că, astfel, vineri 13 noiembrie, vom asculta Orchestra simfonică din Arad prezentând un program propus de maestrul Romeo Rîmbu, dirijorul concertului. Pentru început,  o primă audiţie absolută — „Genesis Extended” de Eugen Wendel. Născut în decembrie 1934 în Valea Rea, Wendel a studiat în paralel la Univesitatea tehnică şi la Universitatea de muzică din Bucureşti. Astfel se explică dubla sa calitate de compozitor şi specialist în electronică, acustică şi electroacustică. Mai apoi şi-a dat doctoratul la Paris în estetică şi ştiinţa artelor. Preocupat mereu de descoperiri şi inovaţii în tehnica şi acustica instrumentelor, a colaborat intens pentru perfecţionarea camerelor acustice şi a înregistrărilor performante. Din 1975 locuieşte în Germania, unde a primit şi cetăţenia. Compoziţiile sale abordează toate domeniile, de la piese solistice, la muzică de cameră şi lucrări orchestrale.

Urmează lucrarea „And After the Fire” compusă de Doron Kaufman, tot o primă audiţie absolută. Şi acest compositor, născut în Israel, deţine două calităţi în domeniul artelor: este compozitor şi pictor.  A absolvit Academia de artă şi design din Ierusalim, mai apoi absolvind şi Academia de Muzică. A avut expoziţii cu picturile sale şi – fiind profesor la Academia de Muzică – a scris articole şi a ţinut nenumărate conferinţe ilustrând conexiunile dintre pictură şi muzică. Preocuparea sa actuală este de a compune muzică instrumentală şi electronică, demonstrând afinităţile lor interdisciplinare.
Tătaru mai spune că vom asculta în continuare un concert instrumental ce poartă numele de „Luminişul urlătorului”, compus în 1998 de Dan Dediu. Este al doilea concert pentru violă şi orchestră, o lucrare de mare efect ce poartă în mod evident amprenta specifică compozitorului. A fost scris la cererea violistului Marius Ungureanu, cel care l-a prezentat în primă audiţie în România. Solistă va fi violista Iuliana Ambăruş, membră a Filarmonicii  Banatul.

Dan Dediu s-a născut în 1967, a studiat la Bucureşti,  apoi la Viena. Este un compozitor  prolific, abordând toate genurile muzicale. Notorietatea sa a trecut de graniţele ţării prin bursele de creaţie la care a participat, dar mai ales este cunoscut prin lucrările sale care au fost editate şi înregistrate nu doar în Europa, dar chiar şi în Australia. Actualmente deţine funcţia de Rector al Universităţii de Muzică din Bucureşti.
Concertul de vineri continuă cu o altă lucrare concertantă, de această dată protagonist fiind pianul. Compozitorul, Alin Văcean, director al Filamonicii din Arad, scrie într-un interviu că acest Concertino pentru pian şi orchestră de coarde „vibrează aproape de idealurile sale estetice”. Solist va fi pianistul Sorin Dogariu.

Profesorul lui Alin Văcean la Academia de Muzica din Cluj-Napoca, Cornel Ţăranu, este şi el prezent în concert prin lucrarea sa „Cântec lung” pentru clarinet, pian şi orchestră de coarde compusă în 1974. Multe din lucrările compozitorului clujean, care anul trecut a împlinit 80 de ani, poartă titluri ce includ cuvântul cântec, în spiritul poeziilor lui Marin Sorescu, cărora Cornel Ţăranu le-a dat şi viaţă muzicală, transformându-le în lieduri — Cântece fără dragoste, Cântece fără răspuns, sau Cântece întrerupte. Vom descoperi în lucrarea sa o lume fascinantă, unde compozitorul oferă noi modalităţi de transmitere a emoţiei şi gândirii artistice. Prima audiţie s-a petrecut în aprilie 1975 la Berna, dirijor fiind Mircea Cristescu.

Ultima lucrare din concertul de pe scena Capitol va fi o nouă primă audiţie absolută la Timişoara — Concertul pentru percuţie şi orchestră, compus de Adrian Iorgulescu. Solist va fi percuţionistul Doru Roman, membru al cunoscutei şi apreciatei formaţii Trio Contraste.
Activitatea prolifică a compozitorului s-a materializat în 3 simfonii, 4 concerte instrumentale, cvartete de coarde, cicluri de lieduri, piese simfonice şi camerale, lucrări corale şi muzică de film. Iorgulescu este şi autorul a patru cărţi şi a unor articole şi studii de muzicologie şi estetică –a conchis maestrul Mircea Tătaru.

Comentarii

comentarii