Acasă Actualitate Concurs de bătut toaca, la Giroc

Concurs de bătut toaca, la Giroc

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, timp de o zi, comuna Giroc din judeţul Timiş îmbracă straie de sărbătoare. Anul acesta, autorităţile locale, împreună cu Mitropolia Banatului şi cu Consiliul Judeţean Timiş au organizat un spectacol concurs de bătut toaca. La acest eveniment au participat zeci de copii din mai multe comune din judeţ, care s-au întrecut în bătut toaca. Mulţi dintre aceşti micuţi se pregătesc de mai bine de un an pentru a reuşi să bată toaca cât mai bine, asta pentru că, spun unii dintre ei, toaca nu poate fi bătută de oricine. Marius Olaru, unul dintre „specialişti”, spune că a muncit şi a învăţat mult până a ajuns să se perfecţioneze.

Festivalul concurs de bătut toaca este unic în România

"La început, am luat totul ca pe o glumă, nu ştiam nimic despre toacă, apoi, încetul cu încetul, am reuşit să învăţ câte ceva de la cei care erau iniţiaţi deja în arta bătutului de toacă. Pot spune că, în momentul de faţă, chiar am prins drag de acest obicei  care se păstrează în Banat în preajma sărbătorilor pascale" spune Marius Olaru. Primarul comunei Giroc, Ionel Toma, este mândru de acest festival spiritual, găzduit de comuna pe care o conduce. „Ca primar al comunei Giroc, sunt mândru că doar la noi există un festival de bătut toaca, probabil că oamenii din acest colţ de ţară sunt atenţi cu tradiţia. Acest festival nu este neapărat un concurs, la final toată lumea va primi o diplomă, însă doi copii vor fi aleşi să bată toaca în noaptea de Înviere chiar la Catedrala Mitropolitană din Timişoara”, spune edilul comunei Giroc, Ionel Toma.

Chemarea credincioşilor la rugăciune

Bătutul toacei a început în urmă cu mulţi ani, atunci când bisericile nu aveau clopot. În ziua de azi, toaca mai este folosită în mănăstiri, dar şi în biserici, mai ales în Săptămâna Patimilor, atunci când bătutul toacei are rolul de a-i chema pe credincioşi la rugăciune.

Comentarii

comentarii