Acasă Actualitate Conferințele Prepascale 2021, în Postul Paștelui în Mitropolia Banatului Timișoara

Conferințele Prepascale 2021, în Postul Paștelui în Mitropolia Banatului Timișoara

359
DISTRIBUIȚI

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează Conferințele prepascale 2021: Diaspora românească -misiune și pastorație dincolo de fruntariile țării.

Prima conferință va avea loc joi, 1 aprilie 2021, de la orele 19:30 și va fi susținută de părintele lect. univ. dr. Marius Florescu, profesor de Misiologie ortodoxă, care propune o introducere la ceea ce înseamnă Diaspora ortodoxă astăzi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 28 octombrie 2019, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2021 în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor.

În acest sens, la Cancelaria Sfântului Sinod a fost redactat un program-cadru (liturgic, cultural și mediatic) intitulat „2021 – Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

  1. În primul semestru al anului 2021 va fi tratată tema:„Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, care va fi prezentată astfel:
  2. Comunitățile de credincioși ortodocși români din vecinătatea granițelor țării. Istorie, activitate misionară, organizare canonică și pastorală;
  3. Comunitățile de credincioși ortodocși români aflate în diaspora. Istorie, evoluție, activitate misionară, organizare canonică și pastorală.

Urmare unei tradiții deja consacrate, Catedra de Teologie ortodoxă din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, la inițiativa părintelui conf. univ. dr. Constantin Jinga, va organiza în săptămânile următoare ale Postul Mare ciclul de conferințe prepascale, dedicat primei teme a anului omagial 2021.

Conferențiarii provin dintre slujitorii ortodocși români care activează la parohii din Diaspora și care au absolvit Teologia la Timișoara. Cum era Teologia din Timișoara în vremea studenției? Cum este să slujești în Diaspora? Ce particularități se întâlnesc acolo? Cum este să trăiești Ortodoxia într-o țară neortodoxă? Cum este legătura dintre Diaspora și Biserica din țară? Acestea vor fi numai câteva întrebări la care se vor strădui să răspundă invitații conferințelor prepascale de anul acesta.

Conferințele se adresează teologilor, clericilor, profesorilor de Religie și tuturor celor interesați de viața bisericească a ortodocșilor care trăiesc în afara teritoriilor canonice ale unor Biserici Ortodoxe.

Prima conferință va avea loc joi, 1 aprilie 2021, de la orele 19:30 și va fi susținută de părintele lect. univ. dr. Marius Florescu, profesor de Misiologie ortodoxă, care propune o introducere la ceea ce înseamnă Diaspora ortodoxă astăzi. Pornind de la sensurile termenului, expunerea va sublinia mai întâi eforturile pentru găsirea unei rezolvări la situația Diasporei ortodoxe din lume, apoi în ce privește Diaspora ortodoxă română va fi prezentată organizarea acesteia, cu date statistice și particularități în comun. În partea de final, vor fi expuse chestiuni de organizare și perspective pastoral-misionare de la câteva parohii ortodoxe românești de pe meridianele lumii.

Detaliile pentru conectarea la link se pot obține printr-o solicitare adresată pe adresa de email: marius.florescu@e-uvt.ro

 

Comentarii

comentarii