Acasă Actualitate Consilierii locali vor evidenţierea monumentelor istorice şi a obiectivelor turistice

Consilierii locali vor evidenţierea monumentelor istorice şi a obiectivelor turistice

DISTRIBUIȚI
Un proiect de hotărâre iniţiat de social-democratul Traian Stoia şi susţinut de consilieri municipali din mai multe partide propune evidenţierea clădirilor monumente istorice, a obiectivelor de interes turistic, a podurilor etc.

 Proiectul de hotăre este susţinut de pesediştii Traian Stoia, Radu Ţoancă, Romaniţa Jumanca şi Mihai Ritivoiu, de liberalul Petru Ehegartner şi de pedelistul Ovidiu Ciuhandu. Dorinţa acestora este ca punctele turistice şi monumentele istorice să fie marcate cu plăcuţe pe care să fie serigrafiate, în limba română şi engleză, date istorice despre obiectiv: anul construirii, numele arhitectului, importanţa istorică şi scopul construirii etc. „Timişoara se poate mândri cu clădiri şi imobile cu o mare rezonanţă istorică, care conferă municipiului nostru dimensiunea unui vechi oraş european de tradiţie. Puţină lume ştie că podul pietonal din spatele Intreprinderii Electromotor din Timişoara a fost opera genialului Eifel, care şi-a pus amprenta asupra arhitecturii municipiului. Acesta este doar un exemplu care merită a fi evidenţiat explicit prin efectele acestui proiect de hotărâre din consiliul local. Punerea în evidenţă a valorilor istorice şi a bogăţiilor arhitecturale ale municipiului Timişoara ar creşte gradul de prestanţă a acestuia în ţară şi în străinătate şi ar conferi şi o dimensiune turistică, poate insuficient exploatată până în prezent”, se arată în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărâre. 
 
60 de plăcuţe montate
 
Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că, prin Legea nr. 422/2001 şi prin Ordinul nr. 2237/2004 au fost prevăzute atât în sarcina consiliului local, cât şi în sarcina primarului atribuţii distincte pentru protejarea monumentelor istorice. Primarul este obligat „să asigure prin aportul propriu de specialitate şi în colaborare cu direcţia pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţeană aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice şi să controleze întreţinerea lor de către proprietar.”. „Primarul Municipiului Timişoara a dispus Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timişoara (CCRCIT) să asigure, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Judeţului Timiş, aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice înscrise în Lista monumentelor istorice şi să controleze întreţinerea lor de către proprietar, pe raza municipiului Timişoara. (…) Începând cu anul 2009, Direcţia Dezvoltare, prin CCRCIT, a făcut demersuri în vederea inscripţionării monumentelor istoric. Astfel au fost proiectate plăcuţe de semnalizare a monumentelor istorice de către CCRCIT, în colaborare cu experţii germani (GTZ), iar varianta optimă a fost selectată împreună cu reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a Judeţului Timiş şi ai Direcţiei Urbanism a Municipiului Timişoara. (…) De asemenea, au fost executate 60 de plăcuţe din fonduri ale Guvernului German în contextul procedurii mai sus menţionate. (…) Considerăm că acest demers al consilierilor locali va veni în sprijinul finalizării cu celeritate a inscripţionării monumentelor istorice”, se arată în referatul proiectului de hotărâre, prin care se propune ca pe toate monumentele istorice (monumente, situri, ansambluri, fie că sunt clădiri, poduri sau obiective turistice etc.) să fie montate plăcuţe de semnalizare identice cu cele montate în Cartierul Istoric Cetate.  
 

Comentarii

comentarii