Acasă Actualitate Consiliul Local Timișoara a votat bugetul 2024

Consiliul Local Timișoara a votat bugetul 2024

DISTRIBUIȚI

Bugetul orașului propus de Primăria Municipiului Timișoara pentru anul 2024 a fost aprobat azi de consilierii locali, cu unanimitate. Suma totală de 2.526.886.930 lei reprezintă o creștere față de anul trecut și continuă evoluția dinamică din 2023, când suma record de 635 de milioane de lei a fost investită în dezvoltarea orașului

Pentru funcționarea orașului este prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei. Din acești bani se asigură transportul în comun, termoficarea, curățenia, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistența socială, locuințe, cultură, sport. Ca răspuns la nevoile timișorenilor, sunt alocate mai multe fonduri pentru reparații trotuare, amenajarea de locuri de parcare, plantarea și întreținerea spațiilor verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. În plus, Primăria sprijină prin subvenții, care se ridică la 300 de milioane de lei, activitățile de transport public și de furnizare a agentului termic.

Dezvoltarea orașului beneficiază de o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei,. Ca domenii prioritare avem educația, sănătatea, mediul și proiectele mari de infrastructură.  Cea mai mare creștere este prevăzută la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Cu un buget record de peste 235 de milioane de lei,  Primăria asigură bani pentru investiții noi în învățământ, precum Creșa din Bucovina, Școala gimnazială nr.1 din Fabric, Școala gimnazială arondată Liceului Calderon, Liceul Ana Aslan, Colegiul Henri Coandă, Liceul Alimentar și Campusul Dual. Continuă, de asemenea, lucrările la liceele Waldorf, Ungureanu și Lenau, precum și la alte unități de învățământ.

Pe lista investițiilor se regăsesc și Arena „Eroii Timișoarei” bulevardul Vidrighin, pasajul Solventul, pasajul Polonă, pasarela Gelu, pasarela Îndrăgostiților, un nou Spital Municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia.

Pentru modernizarea transportului public sunt prevăzute 421 de milioane de lei, atât pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante, cât și pentru modernizarea liniilor de tramvai.

Zone cheie ale orașului – piețele Traian, Mocioni și Victoriei – vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

Toate cifrele pot fi consultate pe site-ul Primăriei, accesând linkul: https://buget.primariatm.ro.

Comentarii

comentarii