Acasă Actualitate Continuă situaţia tensionată la Colegiul C.D. Loga. Profesor despre directorul liceului: „În...

Continuă situaţia tensionată la Colegiul C.D. Loga. Profesor despre directorul liceului: „În acest moment nu ştiu dacă noi mai putem colabora cu dânsa”

DISTRIBUIȚI

logA 5

Situaţia tensionată de la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara continuă. Profesorii de la liceu cer, printr-un memoriu depus la Sindicatul Spiru Haret (care l-a înaintat inspectoratului şcolar) şi la Ministerul Educaţiei, ca atmosfera în şcoală să nu mai fie una tensionată, acuzând directoarea că le vorbeşte urât. În replică, directoarea de la Loga, Mariea Ştefan, spune că acuzaţiile sunt false. 30 de cadre didactice (din cei 45 de profesori titulari aflaţi în şcoală) au semnat acest memoriu. 

„Ceea ce-mi pare rău este că nu am luat atitudine mai demult, în anii anteriori, când unii colegi au fost umiliţi într-un mod foarte josnic. Pe lângă semnatarii acestui memoriu au mai fost colegi care au declarat că le e frică să semneze. În acest moment nu ştiu dacă noi mai putem colabora cu dânsa, având în vedere şicanele pe care le face”, spune profesorul Marius Nemeş, de la CD Loga.
Se pare că la escaladarea conflictului dintre profesori şi directoare a contribuit şi modificarea unor note de către o doamnă profesoară. Notele au fost îngroşate, în loc de a fi tăiate cu o linie și ştampilate, în catalog. Profesoarei i s-a dat calificativul nesatisfăcător de consiliul de administraţie, iar aceasta a contestat calificativul. O comisie formată din profesori a evaluat contestaţia şi i-au dat calificativul bine. Mariea Ştefan a spus că nu este corectă această decizie. „Greşeala e una, modificarea grosieră a notei e altceva. Greşeli da, se fac, unul greşeşte şi pune o notă în căsuţa care nu ar trebui să o pună. Acestea sunt greşeli, dar după ce ai încheiat situaţia şcolară… pui două note de 4, o teză, faci o medie, iese cinci pe semestrul doi, faci media anuală care iese şapte şi după toată povestea asta modifici cele două note de patru şi le transformi în 9 şi modifici situaţia şcolară. E corect faţă de şcoală?”, spune Mariea Ştefan, directorul Colegiului Naţional C.D. Loga din Timişoara.
Profesorii spun însă că aceasta este doar o situaţie, dar supărarea lor vine de mai demult. „Noi am respectat metodologia. În urma rezoluţiei comisiei doamna director s-a supărat foarte tare că nu am respectat ceea ce dumneaei a dorit. Noi am respectat legea de fapt. Eu i-am spus doamnei director de nenumărate ori că eu nu o să fac ceva ilegal ca să nu se supere dumneaei pe mine. Dumneaei putea să aplice sancţiune procedurală, nu să se supere pe noi şi să ne dea afară din secretariat. Eu în 2012-2013 am fost director adjunct împreună cu dumneaei, am mediat nenumărate conflicte între dumneai şi colegi, de foarte multe ori doamna directoare mi-a spus în zeflemea că eu sunt mama orfanilor. De mult ori am încercat să mediez conflicte între ea şi colegi. Am încercat de nenumărate ori să ne întâlnim toţi cu doamna director, nu izolat, nu pe rând. La invitaţia inspectoratului şi a sindicatelor am fost acolo, doamna director nu a fost. Nu cred că mai există cale de întoarcere. Nu cred că ar trebui să avem un astfel de director, cred că Loga nu merită să aibă un astfel de director, care se comportă aşa”, spune Violeta Craina, profesor la Loga.
Mariea Ştefan spune că acuzaţiile profesorilor sunt false. „Am stilul de a fi foarte directă şi dacă am avut ceva de spus am spus-o aici. Acesta este elementul care a declanşat deranjul. În rest, afirmaţiile că mă port urât, că sunt dură, remarcile acestea nu au fost, nici nu ar trebui demonstrate. Sunt un om care a lucrat în multe isntituţii, doar aici am auzit că se aruncă asupra mea aceste acuzaţii menite să mă provoace. Nu este adevărat, vorbesc deschis, ferm, autoritar, dar e stilul meu de a lucra şi a conduce. Eu nu am un conflict cu ei, eu mi-am exercitat atribuţiile de director. Memoriul este în conţinutul lui caduc. Nu am participat la întâlnire pentru că nu am vrut să fac public subiectul. Noi am vrut să nu susţinem acel demers public câtă vreme inspectoratul ştia foarte bine subiectul. A doua zi am fost chemate noi două, eu şi directoarea adjunctă. Am fost acolo, am discutat, spre finalul discuţiei ni s-a dat un ultimatum ca să rezolvăm cum credem noi de cuvinţă această problemă, circa o săptămână. Eu vreau respect pentru şcoală, respect şi pentru mine, în anii aceştia şcoala a fost pe primul plan. Nu cerşesc respectul, eu aş vrea doar ca profesorii să-şi desfăşoare activitatea la un standard cât mai ridicat în interesul”, spune Mariea Ştefan.
„Eu i-am comunicat doamnei director că nu respectă profesorii şcolii, ni se adresează într-un mod în care noi nu vorbim cu elevii noştri. Ne-a făcut chibiţi, ne spune că, de exemplu colegilor le-a spus că sunt o ruşine pentru Loga, că ar putea să intre în puşcărie directori care au fost în şcoală, unor părinţi le-a zis că provin din familii needucate. Nu este firesc să te adresezi nimănui aşa. Este impulsivă, nu e vorba de ridicat tonul. Felul în care ne tratează. Tratează totul dintr-o poziţie ierarhică, cineva e sus şi cineva e jos, lucru care revoltă nişte oameni foarte bine pregătitţi care au conştiinţa valorii proprii”, spune Johanna Schweighoffer, profesor la acelaşi liceu.

Comentarii

comentarii