Acasă Economic Contrar evoluţiei din 2010, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit...

Contrar evoluţiei din 2010, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit în 2011

DISTRIBUIȚI

Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional coboară sub pragul de 1.000 euro/mp util la finalul lui 2011, pentru prima dată de la începutul crizei

Indicele imobiliare.ro calculat pe baza preţului mediu cerut la nivel naţional a încheiat anul pe un trend în scădere coborând pentru prima dată sub pragul psihologic de 1.000 euro/mp util. Valoarea medie pentru luna decembrie, 991 euro/mp util, este cu 3,2% mai mică decât cea a înregistrată în luna anterioară. Totuşi, deşi au existat oscilaţii lunare importante, 2011 a fost anul în care, per ansamblu, preţurile apartamentelor au cunoscut cea mai mică scădere procentuală de la începutul crizei încoace. Preţurile au evoluat diferit în marile oraşe pe tot parcursul anului. Astfel, cea mai mare scădere la nivelul oraşului în 2011 a fost înregistrată în Cluj-Napoca (-4,5%), iar cea mai mare creştere în Timişoara (+2,9%).

 
Cele mai mari preţuri în aprilie. Cele mai mici în decembrie
 
Valoarea Indicelui imobiliare.ro calculat la nivel naţional pentru finalul anului 2011 a ajuns la 991 euro/mp util, cu 3,2% mai puţin decât în noiembrie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.033 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,1% mai mici. În 2011, luna cu cele mai mari preţuri la apartamente a fost aprilie, sub influenţa creşterilor înregistrate în primăvară, pentru ca finalul de an să aducă cele mai mici valori pe segmentul rezidenţial. „2011 a fost un an diferit de cei anteriori prin faptul că a adus o stabilitate relativă pe piaţă, în ciuda oscilaţiilor lunare. Dacă în 2009 şi în 2010, la nivel naţional preţurile au scăzut cu aproximativ 21%, respectiv 16%, în ultimele 12 luni diferenţa s-a redus simţitor, la doar 4,1%. Totuşi, remarcabil este faptul că pentru prima dată de la începutul crizei, indicele preţului cerut calculat la nivel naţional a coborât sub pragul de 1.000 euro/mp util, valoarea înregistrată în decembrie 2011 fiind cea mai mică din 2008 încoace”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
 
Timişoara
 
Contrar evoluţiei din 2010, apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit în 2011. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ultima lună a anului a ajuns la 810 euro/mp util, cu 2,9% mai mult decât în urmă cu 12 luni. Cea mai mică valoare a fost înregistrată în mai, când proprietarii solicitau în medie 779 euro pentru un mp util, iar cea mai ridicată în iulie, 820 euro/mp util. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat, recuperând terenul pierdut în septembrie. Preţul mediu pentru această categorie înregistrat la finalul anului 2011 este de 885 euro/mp util. În decembrie 2011, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a fost de 795 euro, cu 2,3% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Situaţia se prezintă însă diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 5,1%, iar preţul unităţilor cu două camere a înregistrat o creştere de 0,7%. Garsonierele, pe de altă parte, au înregistrat o creştere de preţ de 2,9%. Doar apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit în 2011, cu 1,1%.
 
Bucureşti
 
Diferit de trendul naţional, Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti a încheiat anul în creştere, tendinţa fiind dată de evoluţia preţurilor solicitate pe segmentul apartamentelor noi. Valoarea înregistrată de indicele imobiliare.ro în Bucureşti, în luna decembrie, a fost de 1.179 euro/mp util. Cea mai mică valoare, în Capitală, a fost atinsă la începutul anului, în ianuarie, 1.157 euro/mp util, apoi preţurile au crescut uşor până în aprilie-mai, când au fost înregistrate cele mai mari preţuri din an la apartamente, 1.189 euro/mp util. Situaţia se prezintă însă diferit pe cele două segmente, nou şi vechi. Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns, în luna decembrie, la valoarea de 1.377 euro/mp util, în creştere cu 0,4% faţă de luna precedentă. Valoarea actuală este însă cu 5% mai mare decât preţul mediu înregistrat pe acest segment în urmă cu un an. Tendinţa de creştere s-a manifestat pe toate categoriile de apartamente noi. Cea mai mare diferenţa de preţ, în 2011, s-a înregistrat în cazul apartamentelor noi cu două camere, care s-au scumpit cu 5,2% pe parcursul anului. Unităţile cu trei camere s-au scumpit în acelaşi interval cu 2,8%, iar preţul garsonierelor noi a crescut în 2011 cu 2,1%. Ultima lună din an a adus o uşoară creştere şi în cazul apartamentelor vechi din Capitală, de 0,8%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.093 euro/mp de suprafaţă utilă, fiind foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni (1.091 euro/mp util). Astfel, în ciuda oscilaţiilor lunare, vorbim mai degrabă de stagnare pe acest segment. Unităţile cu patru camere s-au ieftinit cu 3,1% în 2011, în timp ce în cazul celorlalte categorii de apartamente vechi întâlnim stagnare (garsoniere) sau mici creşteri de preţ de 1,1%-1,2% (la unităţile cu două şi trei camere).
 
Braşov
 
Preţurile apartamentelor din Braşov au încheiat anul în creştere. Conform Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în acest oraş la finalul anului are o valoare de 859 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,8% mai mult decât în luna precedentă. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele scoase la vânzare sunt cu 1,3% mai ieftine. În 2011, în Braşov, cel mai mare preţ la apartamente a fost solicitat în ianuarie (881 euro/mp util), iar cel mai mic în lunile octombrie şi noiembrie (852 euro/mp util). Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a atins, la finalul anului, valoarea de 896 euro/mp, cu 5,3% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. În 2011, în Braşov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 1,3%, preţul acestora coborând de la 866 euro/mp util până la o valoare medie de 855 euro/mp util, la finalul anului. Cele mai mari scăderi de preţ au fost înregistrate în cazul apartamentelor vechi cu două camere (-3,1%), dar şi de unităţile cu trei camere (-2%). În schimb, garsonierele s-au scumpit pe parcursul anului 2011 cu 0,9%.
 
Cluj-Napoca
 
La Cluj-Napoca a fost înregistrată cea mai mare scădere a preţurilor apartamentelor în 2011. Indicele imobiliare.ro calculat la nivelul oraşului a încheiat anul la o valoare medie de 948 euro/mp util, cu 0,3% mai mică decât în luna precedentă, dar cu 4,5% mai puţin decât în urmă cu 12 luni. Luna cu cele mai scumpe apartamente scoase la vânzare în Cluj a fost mai, cu un preţ mediu cerut de 990 euro/mp util. La polul opus, în octombrie au fost cele mai ieftine apartamente scoase la vânzare pe piaţa imobiliară clujeană, cu un preţ mediu solicitat de 925 euro/mp util. Pe segmentul nou, per ansamblul anului a fost înregistrată o scădere de 1,6%, preţul mediu cerut la finalul lui 2011 fiind de 905 euro/mp util. Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a înregistrat o scădere de 3,4% pe parcursul anului 2012, coborând de la 1.014 euro/mp util la 980 euro/mp util în decembrie 2011, în ciuda evoluţiei în creştere din ultimele treizeci de zile la apartamentele cu două şi trei camere. Cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul unităţilor cu trei camere, unde a fost constatată o scădere de 5,4%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 2,6% în ultimele 12 luni, iar preţul garsonierelor s-a contractat cu 1,5%.
Constanta
 
Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanţa a scăzut uşor în ultimele treizeci de zile, dar aceasta nu a împiedicat ca apartamentele de aici să fie ceva mai scumpe la finalul lui 2011 faţă de începutul anului. Valoarea medie înregistrată de Indicele imobiliare.ro pentru luna decembrie este de 926 euro/mp util, în scădere cu 0,2% faţă de luna precedentă, dar cu 0,8% mai mare decât în decembrie 2010. Pe parcursul anului, preţurile au manifestat o tendinţă de creştere în primele luni, dar şi în lunile de vară, pentru a scădea în toamnă. Cea mai mică valoare a preţului apartamentelor a fost înregistrată în decembrie (926 euro/mp util), iar cea mai ridicată a fost atinsă în septembrie (958 euro/mp util). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi a crescut în 2011 cu 1,4%, de la 933 euro/mp util la 946 euro/mp util. Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o creştere uşoară de 0,7% în 2011, atingând valoarea de 921 euro/mp util la finalul anului. Preţul apartamentelor cu trei camere a rămas relativ constant în 2011, înregistrând o variaţie de 0,4% în ultimele 12 luni. În ceea ce priveşte apartamentele cu două camere, proprietarii au solicitat în medie un preţ cu 1,1% mai mare la finalul anului 2011 faţă de începutul aceluaişi an. Garsonierele au fost însă la mare căutare în 2011, preţul acestora urcând cu 5 procente.
 
Ploieşti
 
Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti înregistrează, la finalul lui 2011, o valoare medie de 871 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Preţurile afişate de proprietari în decembrie au fost cu 0,6% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în ciuda unei uşoare creşteri faţă de luna noiembrie.

Comentarii

comentarii