Acasă Actualitate Copil de 10 ani, al doilea pieton mort în Timișoara, într-o săptămână....

Copil de 10 ani, al doilea pieton mort în Timișoara, într-o săptămână. Fritz propune șapte proiecte pentru creșterea siguranței în trafic

DISTRIBUIȚI

În seara de sâmbătă, 28 ianuarie, M.T., un copil de numai 10 ani a murit lovit de mașină în timp ce traversa neregulamentar strada. Accidentul a avut loc pe strada Polonă, iar șoferul care l-a lovit pe copil venea dinspre Utvin. Pentru că acesta nu a fost un caz singular, primarul Dominic Fritz promite, într-o postare pe rețelele de socializare, că va lua măsuri. Nu mai puțin de șapte, atât acțiuni cu scop educativ și investiții, cerând printre altele și implicarea Poliției Rutiere, a poliției locale, dar și a parlamentarilor.

„M.T. a avut doar 10 ani. A fost smuls din plină viață de o mașină, ieri, la Timișoara, în fața casei sale. Sunt profund îndurerat. Îmi exprim sincere condoleanțe familiei și prietenilor. Sunt și furios. Încă nu știm circumstanțele exacte care au dus la acest accident mortal, dar este al doilea pieton mort în Timișoara, într-o singură săptămână. Într-o lume plină de plase de siguranță în toate domeniile vieții, doar în trafic pare să acceptăm ca o greșeală sau o clipă de neatenție să fie pedepsită cu moartea. Nu există o țară în Europa în care mor mai mulți pietoni în trafic ca în România, raportat la populație”, scrie primarul.

Acesta amintește că, de când a preluat mandatul, primăria a redus viteza pe mai multe artere principale, a supraînălțat treceri de pietoni, a refăcut marcaje, a instalat calmatoare și a fuzionat centrul de trafic management cu dispeceratul Poliției Locale. Pentru că „nu este destul” și pentru că „avem nevoie de un nou consens între toate instituțiile implicate pentru măsuri rapide și ferme de protecție și siguranță pentru pietoni, bicicliști și șoferi”, Fritz spune că, în următoarele săptămâni, va iniția următoarele măsuri:

„1. Analiza celor mai periculoase 20 de locuri din traficul timișorean și propuneri concrete de rezolvare. Voi face public lista înainte s-o înaintez comisiei de circulație pentru avizare.

  1. Un plan de acțiune elaborat împreună cu Poliția Locală și Poliția Rutieră (care nu este în subordinea Primăriei) pentru măsuri de prevenție și sancționare.
  2. Creșterea bugetului pus la dispoziție companiei noastre de drumuri municipale SDM pentru intervenții punctuale care cresc siguranța în trafic.
  3. Re-verificarea tuturor sesizărilor depuse de cetățeni la Primărie referitor la siguranță în trafic.
  4. O campanie de informare publică și conștientizare pentru siguranță în trafic.
  5. Organizarea unei conferințe de mobilitate urbană sigură cu experți internaționali în Timișoara, anul acesta.
  6. Fac apel la toți parlamentarii din Timiș să mă susțină în deblocarea proiectului de lege care vrea să facă posibilă, în sfârșit, instalarea unor radare fixe! Este absolut nedemn pentru o țară civilizată ca această inițiativă să fie blocată în Parlament de frică să nu ne înjure șoferii!”.

„Într-o lume în care ne divizează atâtea lucruri, haideți să ne adunăm în jurul ambiției să nu mai moară oameni în traficul din oraș, chiar dacă asta uneori înseamnă o reducere a comodității șoferilor. Moartea lui M.T. este lipsită de sens și nimic nu îl poate aduce înapoi. Este responsabilitatea noastră să nu rămână și fără consecințe”, își încheie primarul postarea.

Comentarii

comentarii