Acasă Turism Cracovia, orașul de poveste din ținutul dragonului

Cracovia, orașul de poveste din ținutul dragonului

DISTRIBUIȚI

cracovia2Turistul care pășește pentru prima dată în Centrul Vechi al Cracoviei are impresia că se întoarce în timp. Prin fața clădirilor medievale trec calești elegante, iar din turnul catedralei răsună din oră în oră sunete de trompetă.
Agenția de turism Ultramarin vă invită, în această toamnă colorată, într-un city-break care cu siguranță nu o să vă dezamăgească: în frumosul oraș de pe malul râului Vistula, capitala culturală a Poloniei. Cracovia pare în permanență animată de un aer de bună dispoziție, iar acesta este dat în mod cert și de legenda balaurului învins de un cizmar. Pentru că a reușit să îl omoare chiar pe dealul Wavel, regele Krakus, fondatorul mitic al Cracoviei, i-a dăruit cizmarului mâna fiicei sale. Acum, pe deal se află o statuie sub formă de dragon care scoate foc la anumite ore din zi, aceasta fiind una dintre atracțiile Cracoviei. Pe celebrul deal Wavel se înalță și catedrala gotică cu același nume, care adăpostește mormintele regilor polonezi, dar și castelul regal, fostă reședință a regilor Poloniei, reconstruit în secolul al XIV-lea, când s-au ridicat și cele două turnuri (cel danez și cel numit „picior de găină”).
Catedrala din vecinătatea castelului, locul încoronării regilor polonezi, este azi trezoreria suvenirelor naționale și a celor mai splendide opere de artă poloneze. De o frumusețe deosebită este Capela Sigismund, considerată o operă extraordinară a artiștilor renascentiști de la nord de Alpi. Castelul este de o frumusețe pitorească, cu meterezele sale cărămizii, turnurile înalte, porțile din fier și zidurile galbene. O altă atracție deosebită a Cracoviei este cartierul evreiesc Kazimierz, renumit pentru sinagoga și monumentele sale pline de semnificații. Cartierul a fost fondat de regele Cazimir cel Mare în 1335 și, pe vremuri, a fost casa a peste 60.000 de evrei. Nu departe, mergând pe străzile cartierului, veți ajunge la clădirea în care a funcționat fabrica lui Schindler, industriașul german care a salvat de la moarte peste 1.000 de evrei angajându-i la fabrica sa.
În Cracovia, toate drumurile duc la Piața Veche – aici locuitorii și turiștii se simt în largul lor. Această piață, considerată cea mai mare a Europei, este dominată de marea biserică gotică Sfânta Maria, cu vestitul său altar sculptat în lemn de tei, cel mai valoros altar gotic din Europa. Tot aici se poate vizita şi cea mai veche şi mare universitate din Polonia, Universitatea Jagello. Dacă tot sunteți aici, Agenția de turism Ultramarin vă recomandă să vizitați complexul Auschwitz – Birkenau. Lagărul de la Auschwitz – Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale și un element major în perpetuarea Holocaustului. Spre sfârșitul anului 1944, Himmler a decis că ,,problema evreiască” era rezolvată și a ordonat distrugerea instalațiilor de exterminare. Toate detaliile acestei excursii de neratat le găsiți aici.

Comentarii

comentarii