"Taxa pe alimente ar fi o premieră în ţările Uniunii Europene”, spune europarlamentarul liberal
“Intenţia Ministerului Sănătăţii este de a taxa o mare varietate de alimente”
Europarlamentarul a afirmat că taxa pe alimente este discriminatorie, pentru că nu ţine cont de obiceiurile alimentare ale populaţiei şi nici nu are ca scop îmbunătăţirea acestora. „Aşa numita taxă pe fast – food este de fapt taxa pe alimente, pentru că intenţia Ministerului Sănătăţii este de a taxa o mare varietate de alimente. În plus, impunerea unei taxe discriminatorii este incorectă pentru că o astfel de taxă penalizează pe toată lumea, indiferent de stilul de viaţă şi obiceiurile de consum alimentar. Ministerul Sănătăţii trebuie să renunţe la această iniţiativă”, spune Buşoi.
“Taxarea va avea un impact negativ şi asupra industriei alimentare româneşti”
Europarlamentarul liberal spune că cei mai afectaţi de introducerea taxei fast – food vor fi românii cu venituri scăzute, dar şi întreprinderile mici si mijlocii care activează în industria alimentară. „Introducerea de noi taxe în industria alimentară va afecta şi mai mult puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii si mici. Şi e deja un lucru binecunoscut că în general, cetăţenii cu venituri mici consumă alimentele cele mai nesănătoase. Taxarea va avea un impact negativ şi asupra industriei alimentare româneşti, ducând la scăderi considerabile ale contribuţiilor producătorilor afectaţi la bugetul de stat, diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărului de locuri de muncă”, spune Cristian Buşoi. În industria alimentară activau, în 2008, aproximativ zece mii de societăţi, majoritatea fiind întreprinderi mici şi mijlocii. Anul trecut, pe fondul crizei economice, cifra de afaceri a industriei a scăzut faţă de 2008, numeroase societăţi au intrat în faliment, ducând astfel la creşterea şomajului. Datele puse la dispoziţia opiniei publice de reprezentanţii industriei arată că în octombrie 2009, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, s-a înregistrat o scădere a numărului de angajaţi în industria alimentară cu 7.500 de persoane.
Comentarii
comentarii