Acasă Actualitate Criza din Sănătate loveşte în “oamenii dulci” din Timiş

Criza din Sănătate loveşte în “oamenii dulci” din Timiş

DISTRIBUIȚI

Plăteşte sau mori!
Criza din Sănătate loveşte încă o dată foarte dureros pentru bolnavii de diabet din Timişoara şi Timiş. În timp ce medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Timişoara se luptă să facă tot posibilul pentru a-i ajuta pe pacienţi, un ordin al Ministerului Sănătăţii a decretat nemilos că un adult bolnav merită numai două cutii de bandelete gratis, pentru testul de glicemie, la trei luni. Asta înseamnă un test de glicemie injecţie pe zi, ceea ce este extrem de puţin. Restul să îşi cumpere, dacă vrea să supraveţuiască.
21.000 de “oameni dulci” în Timiş

Prof. univ. dr. Viorel Şerban (foto), şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SCJU Timişoara, a declarat, vineri, 12 noiembrie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, că medicii ar prescrie mai mult, dar nu li se permite. Această situaţie este legiferată de minister încă din 2008. “Noi am prescrie, dar nu putem”, a spus dr. Şerban. Situaţia este mai bună în cazul copiilor şi tinerilor bolnavi de diabet. 90% dintre micuţi primesc până la 4 injecţii pe zi. În Timiş, sunt 21.000 de “oameni dulci”, iar 25% dintre aceştia au nevoie de insulină, restul sunt trataţi cu tablete. La nivel naţional, sunt 500.000 de diabetici, iar anual numărul lor creşte cu până la 10%. Mulţi sunt bolnavi, dar încă nu ştiu. Probema care se ridică deseori este eficienţa tratamentelor. “De ce, dacă există medici buni şi medicamente la fel de bune, nu există rezultate remarcabile?” Mai grav, medicamentele nu sunt eficiente, deşi sunt bune.  “Rezultatele tratamentelor depind de bolnav. Degeaba îi spunem noi să facă ce trebuie, dacă nu face. Cu toate acestea, rezultatele bune sunt în proporţie de 25%. Sunt aproape la nivelul ţărilor dezvoltate ale Uniunii Europe. Nu sunt inferioare”, a spus dr. Şerban.

Risc maxim peste vârsta de 40 de ani

Obiectivul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Dibetului este de a atrage atenţia că societatea actuală nu stă bine deloc la capitolul educaţie şi prevenţie. Să previi îmbolnăvirea este mult mai sănătos şi economicos decât să tratezi o boală. Ideal al ar fi ca fiecare centru de diabet din România să aibă un educator şi un psiholog, aşa cum există în centrele de diabet din UE. Câte dintre aceste centre au aceşti specialişti? Le poţi număra pe degetele de la o mână. În Timiş, numai centrul din Buziaş are, iar în ţară mai sunt vreo două, printre care unul este în Bucureşti. Prin urmare, pentru a evita diabetul, medicii de la Judeţean îi îndeamnă pe timişoreni să aibă o alimentaţie sănătoasă. Cantitativ, să mânânce atât cât îi trebuie trupului pentru a nu creşte în greutate şi trebuie evitat sedentarismul. Riscul de a deveni o “persoană dulce” creşte pe măsură ce individul înaintează în vârstă. Peste 40 de ani, acest risc creşte. Medicii îi sfătuiesc pe timişoreni să facă cel puţin un test de glicemie pe an, pentru a preveni diabetul.

 

Comentarii

comentarii