Acasă Actualitate Criza financiară nu afectează… cultura

Criza financiară nu afectează… cultura

DISTRIBUIȚI

La Lugoj
• Învăţământul lugojean a rămas, însă, după ultima rectificare de buget, fără 2.157.000 de lei
• Activitatea Casei de Cultură a Municipiului şi deplasările, în ţară şi în străinătate, ale celor trei formaţii pe care le păstoreşte – teatrul, corul şi ansamblul folcloric, au fondurile asigurate

Criza financiară a lovit şi în bugetul municipiului Lugoj. La ultima rectificare de buget, Consiliul Local Lugoj a fost nevoit să diminueze cu 2.157.000 de lei (21,57 de miliarde de lei vechi) fondurile alocate învăţământului. Astfel, profesorii lugojeni vor trebui să spere că, în semestrul al doilea, municipalitatea va obţine banii necesari pentru asigurarea fondului de salarii până la sfârşitul anului.

7.650 de milioane de lei vechi pentru cultură

Deşi a lovit în alte domenii, criza financiară nu a afectat însă şi activitatea Casei de Cultură a Municipiului, instituţie aflată în subordinea Consiliului Local şi finanţată din bugetul local al municipiului de pe Timiş. Din suma de 7.650 de milioane de lei vechi, alocată din bugetul local, mai mult de jumătate – 5.660 de milioane de lei vechi (aproape 74% din bugetul instituţiei), este destinată cheltuielilor de personal, adică pentru salariile, sporurile şi alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă pentru angajaţii instituţiei.
Pentru reparaţiile curente şi alte bunuri şi servicii au fost repartizate doar 610 milioane de lei vechi (7,9%) pentru întreg anul 2009, în timp ce pentru deplasările trupei de teatru, a ansamblului folcloric şi a corului, în ţară şi în străinătate, precum şi pentru unele manifestări festivaliere, a fost alocată suma de 1.380 de milioane de lei vechi (peste 18% din buget).
Astfel, formaţiile Casei de Cultură a Municipiului Lugoj au un an bogat în deplasări şi schimburi culturale, în ţară şi în străinătate.

Teatrul va merge în Grecia…

Cele mai multe deplasări le are, ţi în acest an, trupa de teatru.
După ce la sfârşitul lunii martie s-au jucat de-a vacanţa, timp de patru zile, în staţiunea Buşteni şi la Bucureşti, actorii lugojeni vor merge, în acest week-end, la festivalul de teatru de la Piatra Neamţ, iar în luna iunie vor participa la un schimb cultural cu teatre din Voivodina (Serbia), dar şi la Festivalul de teatru „Ştefan Bănică” de la Călăraşi.
În luna august, trupa Teatrului „Traian Grozăvescu” se va deplasa, pentru circa două săptămâni, în Grecia, unde va lua parte la un festival în localitatea Perigiali, iar în septembrie va merge la festivalul de la Tulcea.

…iar corul şi ansamblul folcloric, în Italia

Mult mai puţine deplasări au celelalte două formaţii reprezentative ale instituţiei – Corul „Ion Vidu” şi Ansamblul folcloric „Lugojana”.
Dacă formaţia corală are fonduri alocate din bugetul local doar pentru o deplasare în Italia, ansamblul folcloric va participa, în perioada 24-28 iunie, la Festivalul internaţional de folclor de la Valleoux (Italia), la Festivalil inimilor” de la Timişoara (în 3 iulie) şi Festivalul „Hercules” de la Băile Herculane (în 6 iulie), precum şi la un schimb cultural, la malul mării, cu Ansamblul „Dobrogeanca” din localitatea Ovidiu, judeţul Constanţa (17-22 august).
Pe  lângă fondurile alocate din bugetul local, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj a fost cuprinsă cu suma de 216 milioane de lei vechi în bugetul pentru cultură al Consiliului Judeţean Timiş, la care trebuie adunate şi sumele încasate din vânzarea biletelor la spectacolele prezentate.

Comentarii

comentarii