Acas─â Actualitate Cronicile Medici’s: Ce trebuie sa stim despre rana pe col

Cronicile Medici’s: Ce trebuie sa stim despre rana pe col

4286
DISTRIBUIȚI

ÔÇŁFoarte multe femei iau acest diagnostic ca o fatalitate asociindu-l cu existen╚Ťa unui cancer de col uterin. Ceea ce trebuie s─â ╚Ötie pacientele este c─â, majoritatea leziunilor sunt benigne ╚Öi vor trece ulterior de la sine sau ├«n urma tratamentului corespunz─âtor. Extrem de important ├«n ceea ce prive╚Öte evolu╚Ťia r─ânii de col este diagnosticul precoceÔÇŁ. Despre toate aceste aspecte ne vorbe╚Öte Dr Oana Lovin, medic primar obstetric─â ginecologie la Clinicile Medici’s Timisoara.

Care sunt cauzele cervicitei?

Rana pe col sau cervicita cronic─â reprezint─â o leziune diagnosticat─â ├«n urma examenului clinic ginecologic ╚Öi este, ├«n majoritatea cazurilor, o stigmat─â a unor inflama╚Ťii ale colului uterin netratate sau tratate necorespunz─âtor de-a lungul timpului.

Cea mai frecvent─â cauz─â a acestei inflama╚Ťii este o infec╚Ťie. Infec╚Ťiile care duc la cervicit─â se pot  transmite ├«n timpul activit─â╚Ťii sexuale, dar acest lucru nu se ├«nt├ómpl─â ├«ntotdeauna. Cervicita este fie acuta, fie cronica.

Cervicita acut─â implic─â un debut subit al simptomelor, iar cea cronica dureaz─â mai multe luni. Cervicita acuta se datoreaz─â de obicei unei infec╚Ťii cu transmitere sexual─â, cum ar fi: herpesul simplex sau herpesul genital, chlamydia, tricomoniaza, gonoreea.

Infec╚Ťia cu HPV care a progresat poate cauza inflama╚Ťia colului uterin ╚Öi este de regul─â un semn ulterior al cancerului de col uterin sau al unei forme precanceroase a bolii.

Simptomatologia ╚Öi complica╚Ťiile unei r─âni pe col

De obicei pacientele nu relateaz─â nicio acuz─â. Secre╚Ťia vaginala poate fi u╚Öor modificat─â, pot ap─ârea s├ónger─âri intermenstruale (spotting), iar apari╚Ťia durerii pelvine, lombare, durerii ├«n timpul actului sexual, a menstrua╚Ťiilor abundente denot─â o evolu╚Ťie a infec╚Ťiei cu afectarea anexelor. Inflama╚Ťia local─â antreneaz─â infertilitatea prin modific─ârile de la nivelul colului, ├«mpiedic├ónd trecerea spermatozoizilor.

Diagnosticul r─âni pe col

Modific─ârile la nivelul colului uterin se observ─â prin examenul clinic cu valve. ├Än func╚Ťie de suspiciune, medicul poate ad─âuga coloran╚Ťi vitali, poate indica colposcopia ╚Öi efectuarea unei biopsii. Se recolteaz─â secre╚Ťie vaginala pentru diagnosticul etiologic ╚Öi se realizeaz─â un examen Babe╚Ö Papanicolau pentru a analiza modific─ârile microscopice celulare. O suspiciune de infec╚Ťie HPV va duce la recomandarea de genotipare HPV.

Medicul poate decide totodat─â s─â ia o mostr─â din secre╚Ťia de pe colul uterin al pacientei. Apoi aceast─â mostr─â va fi examinat─â la microscop pentru a se verifica dac─â exist─â semnele unei infec╚Ťii care ar putea include candidiaza (infec╚Ťia cu Candida albicans) ╚Öi vaginoza bacteriana. Pacienta ar putea fi testat─â ╚Öi pentru boli sau infec╚Ťii cu transmitere sexual─â, cum este tricomoniaza. Dac─â ai o boala cu transmitere sexuala, vei avea nevoie de tratament pentru ca cervicita s─â se vindece.

Care sunt pașii terapeutici?

1. Tratament etiologic medical: se vor prescrie după etiologie antibiotice locale și/sau sistemice, ovule epitelizante, și un tratament pentru partenerul sexual.

2. Re-evaluare: la ├«ncheierea tratamentului medicul va urm─âri evolu╚Ťia leziunii. Astfel, dac─â s-a ob╚Ťinut remisia leziunii se recomand─â evitarea factorilor de risc pentru apari╚Ťia unei noi r─âni pe col / a unei infec╚Ťii cervicale ╚Öi re-evaluare la 6 luni pentru siguran╚Ť─â. ├Än cazul ├«n care leziunea persist─â se repet─â colposcopia cu biopsie, iar tratamentul este chirurgical ╚Öi se ├«ncearc─â excizia ╚Ťesutului modificat; dup─â noile protocoale de tratament se indic─â electrorezec╚Ťia cu ans─â diatermica (ERAD) ╚Öi coniza╚Ťia ├«n caz de leziuni extinse.

Daca examenul PAP și biopsia indică leziuni precanceroase se începe direct cu tratamentul chirurgical.

De re╚Ťinut!

Tratarea adecvat─â a unei cervicite acute va elimina riscul apari╚Ťiei acestor leziuni.

Vindecarea unei r─âni pe col nu previne reapari╚Ťia alteia! De aceea, examenul ginecologic periodic este at├ót de important ╚Öi pe l├óng─â tratamentul medical trebuie avut─â ├«n vedere ╚Öi adoptarea unui comportament sexual ╚Öi igienico-sanitar s─ân─âtos.

Comentarii

comentarii