Acasă Actualitate Cu armele pe masă

Cu armele pe masă

DISTRIBUIȚI

De obicei, armele nu prevestesc ceva bun. Iau vieţi, rănesc, acompaniază veştile proaste. Dar tot ele, armele, sunt martori ai istoriei. De această dată, armele vor fi aceşti martori ai istoriei care, prin simpla lor apariţie în văzul publicului şi a poveştilor ce vor fi istorisite de specialişti, vor aduce în faţa publicului amator crâmpeie din ceea ce s-a întâmplat în această zonă. De la săbii la pistoale şi puşti, toate vor fi expuse publicului timişorean ca mărturii ale istoriei. Acum, armele nu mai sunt folosite pentru a lua vieţi sau pentru a ameninţa, ci doar pentru a fi privite pentru frumuseţea lor, modul în care sunt lucrate şi “ascultate”, pentru că au trecut prin multe…

Cel mai probabil, în primăvară
Colecţia de arme a Muzeului Banatului va fi din nou expusă publicului. Sunt multe exponate care abia aşteaptă să fie în atenţia publicului. Exponante interesante, pe care, poate, niciodată nu aţi avut ocazia să le vedeţi în “carne şi oase”. S-au mai văzut în cărţi de istorie, în vreun film care aduce aminte de vremuri demult apuse, dar nu în faţa privitorului…
Până acum, când vor fi expuse chiar în oraşul nostru. O expoziţie care prezintă istoria aşa cum a fost ea, fără chestii umflate, fără romanţări inutile, pentru că aceste arme sunt reale şi au participat la acele evenimente care au marcat istoria, de-a lungul timpului. Conducerea muzeului şi-a propus şi caută soluţii pentru prezentarea unei expoziţii care să cuprindă bogata colecţie, atât de arme albe, cât şi de foc, aflate deocamdată în depozite, din cauza lucrărilor de restaurare a Castelului Huniazilor, cea mai veche clădire din oraş. Acum veţi avea ocazia de a sta faţă în faţă cu aceste arme care au fost martorii unor evenimente istorice de mare anvergură. Proiectul organizatorilor este prezentarea expoziţiei într-unul din elegantele spaţii ale Muzeului de Artă. După toate probabilităţile, Palatul Baroc va fi gazda panopliilor ce vor conţine piesele de muzeu. Deşi s-au făcut eforturi pentru a programa expoziţia la sfârşitul acestui an, programarea expozanţilor în sălile Muzeului de Artă poate împinge acest interesant demers până cel târziu în primăvara lui 2010.

Puşti militare şi de vânătoare, pistoale de cavalerie, otomane, mici arme civile…
Organizatorii îşi propun ca expoziţia care va prezenta din nou publicului o colecţie ce n-a mai fost văzută în întregime de zeci de ani să fie una deosebită, inedită, după modelul celor prezentate la marile muzee de tradiţie din Occident. Ei şi-ar dori şi o serie de happeninguri cu public, care să însoţească prezentarea acestor arme. Armele prezentate sunt autentice, multe poartă semnele unor violenţe cât se poate de reale. Cu siguranţă, au participat la bătălii. Timişoara, care a avut o istorie zbuciumată, a fost locul de desfăşurare a unor evenimente care au lăsat urme asupra destinului ei, iar armele  au însoţit acest destin istoric. Panopliile vor conţine arme medievale din perioada Timişoarei maghiare, turceşti, din cei peste o sută cincizeci de ani de ocupaţie otomană şi armele armatei regulate habsburgice din garnizoana oraşului.
„Pe lângă acestea, armele ce au însoţit istoria Timişoarei, piese inedite, aduse din Africa şi Orient, de călătorii şi colecţionarii timişoreni ai secolelor XVIII-XIX, puşti militare şi de vânătoare, pistoale de cavalerie, otomane, mici arme civile (pistoale de călător, piperniţe – pistoale cu mai multe ţevi), spade medievale, săbii militare, iatagane, săbii exotice de tip Gurade, Ngombe (săbii africane), Kindjal, Şaşca, Shamshir (săbii ruseşti şi orientale), splendide săbii de vânătoare”, descrie armele ce vor fi prezentate Zoran Markovic, curatorul expoziţiei, muzeograf în cadrul secţiei de istorie a Muzeului Banatului.

Vor fi expuse câteva sute de arme
Acum, armele se pregătesc pentru a fi… arătate. Specialiştii au grijă ca ele să fie primenite pentru această expoziţie inedită, ce va avea loc la Timişoara. Această expoziţie se pregăteşte, se caută soluţii pentru o prezentare optimă. Expoziţia va fi găzduită de sala care, în aceste zile, adăposteşte expoziţia de sculptură Bata Marianov, la parterul Muezului de Artă. Măsurile se securitate vor fi sporite, iar evenimentul va fi cu totul deosebit. Numărul exponatelor va fi mare, câteva sute, Muzeul Banatului având una din cele mai variate şi frumoase colecţii de acest gen din ţară. Deocamdată, inventarierea şi organizarea armelor pentru expoziţie este în plină desfăşurare. Întârzierea până cel târziu în primăvară a expoziţiei, din cauza programării sălii de la Muzeul de Artă, poate avea şi o parte pozitivă. Întrucât se are în vedere o serie de happeninguri, de prezentări live ale armelor, de atragere a publicului, a copiilor chiar în cunoaşterea istoriei şi, din acest punct de vedere, vremea primăvăratică poate constitui un avantaj.

Prezentări live şi mici demonstraţii săptămânale
Arme s-au mai văzut în expoziţii (nu atât de multe şi de variate), dar de această dată ele vor fi prezentate dintr-un alt unghi. Nu veţi rămâne doar cu privitul, ci şi cu istoria acestor arme, cu bătăliile prin care acestea au trecut şi ale căror urme încă le mai poartă. Specialişti în arme vor prezenta cele mai interesante piese aflate în stare de funcţionare şi vor explica demult uitatele metode de încărcare şi de mânuire a armelor cu cremene sau cu capsă din secolele XVIII-XIX. Expoziţia se va întinde pe o perioadă de cel puţin o lună, cu prezentări live şi cu mici demonstraţii săptămânale. Perioada istorică ilustrată se opreşte la finalul primului război mondial. „Amintirile” aduse de pe frontul bosniac (1879), galiţian (1914-1918) şi din alte locuri „vizitate” de unităţile militare din Timişoara, în timpul stăpânirii austro-ungare, îmbogăţesc această expoziţie. Până la urmă, este vorba de istoria acestor locuri şi a celor din jur, care poate fi văzută foarte bine şi prin prezentarea acestor arme. Cu ele în mâini, făceau fapte de vitejie eroii vremurilor trecute, despre care aflăm din cărţi sau manuale de istorie. Acum, curioşii pot vedea armele, o dovadă palpabilă a celor ce s-au întâmplat. Chiar dacă acum armele sunt cuminţi şi nu se mai avântă în războaie sau bătălii, asta deşi în trecut probabil că “au muşcat” inamicii celor care le-au mânuit. Armele vor sta cuminţi, expuse, pentru ca doritorii să le poată vedea ca nişte dovezi a ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului…

Comentarii

comentarii