Acasă Cultura Cu Ioan Holender, despre Timişoara de altă dată

Cu Ioan Holender, despre Timişoara de altă dată

DISTRIBUIȚI

timisoara 1980 Piata opereiÎnainte cu cinzeci de ani, parcurgerea distanţei dintre Mehala şi Cetate era deja un proiect de program pentru duminică. Asta deşi tramvaiul numărul 4 circula de la Primăria Veche spre Mehala. Dar ca să ajungi în Fratelia, însemna deja o “călatorie” adevărată.

Astăzi aceste meleaguri s-au unit cu oraşul precum şi Freidorful şi Ghiroda, păstrându-şi totuşi caracterul lor. Pe vremuri ne căutam iubitele pe bază sau criterii de circumscripţie. Eu, locuind în Elisabetin, nici gând să-mi iau pe o fată care stătea în Fabric, căci nici gând să o conduc seara până acolo şi să mă întorc apoi singur! Şi apoi să stai în Piaţa Traian aşteptând tramvaiul 6 era şi periculos fiind “străin” în Fabrucherstadt…

Ce frumos este acum că Timişoara noastră a rămas în structura ei aşa cum a fost, cu Parcul Rozelor, cu Parcul Scudier, având însă acum şi o îngrijită Grădină Botanică. Şi dacă ar dispărea castelele cu turnuleţe dinspre drumul spre Arena Electrica, unică pentru frumoasa tribună în lemn verde sau cel puţin nu s-ar întinde până şi spre strada “mea” a Trandafirilor, fostă Petre Carp, ar fi şi mai frumoasă !
Albumul acesta cu oraşul nostru drag şi cu “povestea oraşelor sale” este o apariţie benefică şi demnă de frumuseţea şi individualitatea unică a iubitei mele de o viaţă: Timişoara – a mărturisit marele om de cultură Ioan Holender.
Vineri, 26 iunie, va fi o sărbătoare culturală mare, la Bastionul Therezia, de la ora 13,00. Va fi lansat volumul “Timişoara povestea oraşelor sale”, autor Florin Medeleţ. Timişorenii cu mic cu mare sunt aşteptaţi la acest eveniment unic. Intrarea este liberă. (foto Timişoara 1980 – colecția Lucian Muntean).

Comentarii

comentarii