Acas─â Actualitate Cula de la Ciacova

Cula de la Ciacova

DISTRIBUIȚI

Turnul de la Ciacova, localitate aflat─â la 33 de kilometri de Timi┼čoara, este singura r─âm─â┼či┼ú─â din vechea cetate. Localnicii ├«l numesc ÔÇ×Cula turceasc─âÔÇŁ, de┼či a fost construit─â cu mult ├«nainte de ocupa┼úia turceasc─â, neav├ónd nimic de-a face cu otomanii.  

├Än perioada 1390-1394, aici a fost construit─â o cetate puternic─â, ├«nconjurat─â de o re┼úea de canale. Apar┼úinea familiei de nobili maghiari Csaak ÔÇô de unde se trage ┼či numele actual, Ciacova (Csakovar), care a primit statut de ora┼č ├«n 2004. Turnul de ap─ârare ├«nalt de aproape 30 de metri este un rest din aceast─â cetate, demolat─â ├«n 1701.

Turnul este construit din c─âr─âmid─â, cu plan dreptunghiular, are patru nivele (parter ┼či trei etaje) ┼či contraforturi de col┼ú. Grosimea pere┼úilor este ├«ntre 1,10 ┼či 2,70 de metri.
├Än perioada 1551-1697, cetatea intr─â ├«n st─âp├ónirea turcilor, care o transform─â ├«ntr-o fort─ârea┼ú─â.   

ÔÇťAvem imaginea unui monument de arhitectur─â echilibrat, ridicat ┼či amenajat at├ót ├«n scopuri de ap─ârare, c├ót ┼či pentru locuire. Ca structur─â el se aseam─ân─â cu donjonul din Cheresig, cu donjonul seniorial din cetatea ┼ú─âr─âneasc─â de la C├ólnic, cu donjonul de al V├ór┼če┼ú etc. Toate aceste monumente dateaz─â din a doua jum─âtate a secolului al XIII-lea ┼či ├«nceputul secolului al XIV-lea ┼či se g─âsesc la confluen┼úa dintre stilul romanic ┼či cel gotic. Elementele romanice sunt urm─âtoarele: arcurile semicirculare ale ferestrelor, evazarea ferestrelor spre interior, bolta cilindric─â a parterului, apoi aspectul general de donjon feudal, asem─ân─âtor cu cel de la Cheresig, de l├óng─â Oradea, construit tot din c─âr─âmid─â, dar de plan hexagonal. Comparativ cu donjonul de la Cheresig, cel de la Ciacova apare ceva mai evoluat prezent├ónd ┼či contraforturi cu retragere, element arhitectonic propriu stilului gotic av├ónd numeroase analogii ├«n Ungaria ┼či TransilvaniaÔÇŁ, afl─âm de pe portalul turismtimis.ro.

Marii magna┼úi maghiari ┼či-au ridicat puternice fortifica┼úii pe domeniile lor, ├«ndreptate at├ót ├«mpotriva unui atac extern, av├ónd de acum ┼či experien┼úa invaziei t─âtare, c├ót ┼či ├«mpotriva ┼ú─âr─ânimii asuprite. Fortifica┼úia de la Ciacova a fost asediat─â ┼či cucerit─â de turci ├«n septembrie 1551.   

ÔÇťFortifica┼úia de la Ciacova este cucerit─â prin asalt la 18 septembrie 1551, iar ├«n anul urm─âtor ├«ntreg Banatul Timi┼čoarei este transformat ├«n pa┼čal├óc turcesc. ├Än cadrul acestuia, Ciacova, ├«mpreun─â cu teritoriile din jur, forma unul din sangiacuri, condus de sangiac-bei, ce-┼či avea instalate la Ciacova o garnizoan─â cu nucleul ├«n vechea fortifica┼úie. Pacea de la Carlovitz din 1699, ├«ncheiat─â ├«n favoarea austriecilor ├«nving─âtori, prevedea pentru turci distrugerea tuturor fortifica┼úiilor din Banat. ├Än 1701 a fost distrus─â ┼či fortifica┼úia de la Ciacova, cu excep┼úia turnuluiÔÇŁ, mai scrie turismtimis.ro.

Dup─â alungarea turcilor din Banat, ├«n urma r─âzboiului austro-turc din 1716-1718, turnul din Ciacova a ie┼čit din sfera de preocup─âri a armatei austriece men┼úin├óndu-se ├«n forma sa ini┼úial─â, cu micile transform─âri din timpul ocupa┼úiei turce┼čti.

├Än anii 1962-1963 au fost ├«ntreprinse lucr─âri de consolidare la turn. S-au ref─âcut crenelurile ┼či acoperi┼čul platformei de ap─ârare, se placheaz─â toate p─âr┼úile rupte din fa┼úade cu c─âr─âmid─â comandat─â special, asem─ân─âtoare cu cea original─â. Restauratorii nu au intervenit cu nimic ├«n structura vechiului monument, mul┼úumindu-se doar cu lucr─ârile de consolidare.

Unele s─âp─âturi arheologice ├«n jurul turnului ar putea stabili aria exact─â a incintei de fortifica┼úie ┼či ar putea elucida multe din secretele celei mai vechi monumente de arhitectur─â militar─â din Banat.

Comentarii

comentarii