Acasă Eveniment Cum a reuşit Aquatim să evite criza economică?

Cum a reuşit Aquatim să evite criza economică?

DISTRIBUIȚI

Aquatim – cea mai performantă regie autonomă aflată în subordinea Primăriei Timişoara – a reuşit să atragă numai în 2011 peste 118 milioane de euro de la Uniunea Europeană şi a reuşit să evite criza. “La noi nu e criză, fiindcă societatea e reformată şi se reformează permanent, pe principii europene. Investim şi asta ne ţine pe picioare, ne apără de criză”, a spus Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, joi, 15 decembrie.

Tariful la apă ar fi fost mai mare de trei ori

Unitatea economică are o echipă de 30 de specialişti, axată pe scriere de proiecte europene, în scopul atragerii de fonduri. Astfel, judeţul Timiş şi Timişoara se află pe locul trei de la coadă, cu cele mai mici tarife la apă, din 42 de judeţe din România. Dacă, la nivelul Uniunii Europene, tariful este de 4% din venitul celor mai sărace familii, în Timişoara este de 2,1%. În total, Aqutim a atras peste 200 de milioane de euro de la UE şi au fost investiţi. Dacă nu erau investiţi aceşti bani, tariful la apă ar fi fost mai mare de trei ori. Strategia de tarifare trebuie să descurajeze risipa şi consumul în exces. De aceea, capitala Banatului a fost primul oraş contorizat din ţară, ceea ce a determinat scăderea consumului de apă. Politica de tarifare trebuie să asigure viabilitatea financiară a implementării proiectului şi păstrarea tarifelor în limite suportabile.

2.000 de contoare

“Rata de suportabilitate pentru sectorul de apă şi canalizare a fost stabilită, astfel încât factura lunară pe gospodărie să nu depăşească 4% din venitul celor mai sărace 10% din gospodării”, a spus Vlaicu. În judeţul Timiş, rata maximă a suportabilităţii pentru venitul mediu pe gospodărie va fi atinsă în 2014 şi va fi cuprinsă între 1,9% – 2,4%, având un nivel mediu de 2,1% (oraşele mai mici au un consum mai mic). Nivelul indică abilitatea majorităţii populaţiei de a-şi plăti facturile de apă la rate de colectare mari. 30% din apa produsă de Aqutim este destinată industriei şi 70% populaţiei. Beneficiile contorizării sunt: conştientizarea consumatorilor; depistarea pierderilor de apă din reţeaua internă; stabilizarea presiunii şi debitului prin reducerea consumului excesiv al unor gospodării; plata facturii se face pe baza consumului exact, înregistrat de contor. În cele 56 de localităţi din Timiş, au fost montate 2.000 de contoare. Numai în 2011, Aquatim a făcut investiţii în reţelele de apă şi canalizare din surse proprii pentru 3.164  de metri conducte reabilitate şi 1.560 de metri de branşamente reabilitate, precum şi multe lucrări de patrimoniu, reparaţii, reamenajări.

 

Comentarii

comentarii