Acasă Actualitate Cum avem o alimentația corectă în timpul Postului Paștelui!

Cum avem o alimentația corectă în timpul Postului Paștelui!

DISTRIBUIȚI

Postul Paștelui a început luni 18 martie, va ține până în ajunul Paștelui, în 4 mai, și este cel mai lung și aspru post, cu numai două dezlegări la pește, așa că trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm astfel încât să asigurăm zilnic nutrienții necesari organismului.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș Timișoara atenționează că, în Postul Paștelui, credincioșii se abțin de la anumite alimente: carne, ouă, lapte, brânză, pește, și le înlocuiesc cu mezeluri vegetale, pateu vegetal, chiftele și șnițele prăjite din soia, cartofi prăjiți ori produse de panificație de post.

Cele mai multe dintre aceste produse conțin o multitudine de E-uri, grăsimi nesănătoase, sare în exces și conservanți. Pe lângă faptul că sunt nesănătoase, nici nu oferă organismului necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine.

Pentru ca organismul să beneficieze de minerale, antioxidanți, grăsimi bune, fibre și proteine de calitate, dar și vitamine, trebuie să avem o alimentație diversificată pe perioada Postului.

Legume: Legumele sunt o parte importantă a dietei în timpul Postului.

Fructe: Fructele proaspete sunt o opțiune excelentă în Post. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre.

Leguminoase: Leguminoasele sunt surse bune de proteine vegetale, fibre și carbohidrați complecși. Acestea pot fi incluse într-o varietate de mâncăruri, cum ar fi supele, tocănițele sau salatele.

Cereale integrale: Cerealele integrale furnizează carbohidrați complecși și fibre alimentare. Acestea pot fi consumate sub formă de pâine integrală, paste integrale sau ca parte a unor feluri de mâncare principale.

Fructe oleaginoase și semințe: Fructele oleaginoase și semințele sunt surse excelente de grăsimi sănătoase, proteine, fibre și diverse vitamine și minerale.

Produse lactate vegetale: Pentru cei care respectă Postul fără produse de origine animală, produsele lactate vegetale pot fi alternative, sănătoase și nutritive.

Condimente și ierburi aromatice: Condimentele și ierburile aromatice pot adăuga gust și arome interesante mâncărurilor din timpul Postului. Folosește condimente precum turmeric, ghimbir, busuioc, cimbru, oregano și pătrunjel, pentru a da savoare preparatelor tale.

De asemenea, se recomandă a fi consumate în timpul Postului, și nu numai: fasole boabe, năut, mazăre, linte, verdețuri crude (spanac, urzici, leurdă, salată verde, rucola),

broccoli, conopidă, varză, nuci, migdale, fistic, alune de pădure și semințe, ciuperci, derivate din soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia)

sfeclă roșie, orez brun, paste integrale, hrișcă, quinoa, porumb, fructe și legume proaspete și avocado – îndeamnă dr. Irina Goga, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

 

Comentarii

comentarii