Acasă Actualitate Cum îi sfidează Primăria Timișoara pe bicicliști?

Cum îi sfidează Primăria Timișoara pe bicicliști?

625
DISTRIBUIȚI

În luna octombrie 2018, s-a redeschis subiectul vopsirii pistelor de bicilete din oraș, atunci când, în zona proaspăt reabilitată din Piața Mărăști, pe zona destinată pistelor de biciclete s-a aplicat un strat de vopsea verde, contestat de comunitatea bicicliștilor din Timișoara.

Asta în contextul în care în ultimii ani liderii administrației locale au promis că vor renunța la vopsirea pistelor de bicicletă “Am dat dispoziții să nu se mai vopsească, ci doar să se marcheze. Acolo unde vom putea folosi asfalt colorat, vom folosi, așa cum am procedat pe malurile Begăi”, spunea primarul Nicolae Robu la sfârșitul anului 2015.

Având în vedere declarațiile făcute în presa locală de către reprezentanții municipalității, conform cărora vopseaua folosită de această dată este una “standardizată”, Verde pentru biciclete a înaintat în data de 19.10.2018 o cerere conform Legii 544/2001 pentru a intra în posesia documentelor care atestau aceste informații.

Fișa Tehnică a Produsului folosit pentru vopsire. Metoda de Aplicare comunicată de producătorul vopselei. Agrementul Tehnic, Declarația de Conformitate și/sau Declarația de performanță aferentă produsului.

“În data de 25.10.2018, persoană responsabilă cu difuzarea informațiilor publice, consilier Adriana Boboiciov, ne-a înaintat un email în care eram anunțați că răspunsul la cerere urmează să ni se trimită în termen de 30 de zile conform Legii 544/2001”, atenționează VpB Timișoara.

Conform Legii 544/200, Articolul 7, (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării.

„Așadar ne așteptam să primim un răspuns extrem de bine documentat, dacă cererea noastră a primit un termen de 30 de zile.
Urma să aflăm mai târziu că răspunsul la cerere era deja formulat din data de 25.10.2018, conform datelor înscrise pe documentele furnizate în data de 19.11.2018. Ne întrebăm, în acest context, de ce nu ne-a fost transmis imediat?”, mai atenționează VpB.

În data de 19.11.2018, VpB a primit o hârtie prin care i se atrăgea atenția că răspunsul la cerere se afla pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara.

Conform Legii 544/2001, Articolul 5 , (1) Fiecare autoritate sau instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu următoarele informaţii de interes public: g) lista cuprinzând documentele de interes public.

Tot conform Legii 544/2001, Articolul 21 (2) În situaţia în care informaţia solicitată este dintre cele care se comunică din oficiu, se asigură de îndată, dar nu mai târziu de 5 zile, informarea solicitantului despre acest lucru, precum şi sursa unde informaţia solicitată poate fi găsită.

Tototdă, confom Articolului 21 (3) din legea amintită mai sus: La solicitarea expresă a persoanei interesate, informaţiile de interes public comunicate din oficiu vor fi comunicate şi în scris, pe suport electronic sau hârtie.

“Așadar, persoană responsabilă cu difuzarea informațiilor publice, a încălcat mai multe articole din Norma de aplicare a Legeii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.  Precizăm totodată că am căutat pe website-ul PMT informațiile cerute, acestea nu se află în întregime la adresa furnizată în răspuns și nici nu ne-au fost transmise așa cum le-am solicitat”, spune Ana Munteanu, manager VpB Timișoara.

“În acest context, în lipsa unor documente esențiale pe care Primăria Muncipiului Timișoara a fost solicitată să ni le ofere, echipa Verde pentru Biciclete nu poate avea un punct de vedere oficial legat de tipul vopselei folosite pentru marcarea pistelor de bicicletă în anii 2018-2019 și dacă aceasta este sau nu destinată unei astfel de lucrări.

În momentul în care vom avea acces la documentele solicitate, vom putea să avem un punct de vedere oficial pe acest subiect.
Facem apel la toți biciliștii care aleg să folosească bicletele în zilele cu ploaie, să fie extrem de prudenți, așa cum facem și noi în cadrul echipei VPB”, mai atenționează Ana Munteanu, program manager Verde pentru Biciclete.

 

Comentarii

comentarii