Acasă Actualitate Cum s-a născut Imnul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timișoara

Cum s-a născut Imnul Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În data de 27 decembrie 1989, Ilie Stepan compune piesa „Timișoara, Timișoara” (text de Marian Odangiu) ce va deveni imnul oficial al Timișoarei. Cum s-a născut Imnul Revoluţiei?

Pe 20 decembrie 1989, Ilie Stepan a cântat din balconul Operei din Timişoara, în faţa a peste 100.000 de persoane, în ziua în care timişorenii au declarat capitala Banatului drept primul oraş liber de comunism. „În acea seară am cântat în balcon «Deşteaptă-te române!» şi «Hora Unirii». Am luat împrumut de la un prieten o chitară. Încă era dictatura la putere, însă oraşul era liber!”, spunea Ilie Stepan.

Tot ce a trăit în zilele Revoluţiei, experienţa din balconul operei, încărcătura, felul cum au răspuns oamenii se regăsesc pe această compoziţie.

„O sută de mii de persoane au cântat şi au strigat «Libertate». Piesa a luat fiinţă în 10-15 minute. Este singura piesă la care nu aş putea să fac modificări. E perfectă în felul ei, ca simţire, ca feeling”, a mai spus Stepan. Piesa „Timişoara” a fost scrisă pe 27 decembrie 1989, tema, melodia şi refrenul aparţinându-i lui Ilie Stepan, iar textul, scriitorului Marian Odangiu.

A fost imprimată pe 8 ianuarie, în studioul TVR Timişoara.  Piesa a devenit oficial imn al Timișoarei în 18 decembrie 2015.

Comentarii

comentarii