Acasă Actualitate Cum stați cu vitamina D? Spitalul Județean Timișoara vă invită la o...

Cum stați cu vitamina D? Spitalul Județean Timișoara vă invită la o evaluare gratuită

DISTRIBUIȚI

La nivelul Spitalului Județean Timișoara, se derulează Programul național de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D,  la persoanele ce se încadrează în grupele considerate cu risc.

Aceste grupe fac referire la afecțiunile de care suferă pacienții și includ deopotrivă adulți și copii. În SCJUT, adresabilitatea crescută în măsurarea vitaminei D este la pacienții cu afecțiuni renale, afecțiuni endocrine, autoimunopatii, neoplazii, tulburări nutriționale, afecțiuni pulmonare, afecțiuni hepatice.

Programul Ministerului Sănătății  este unul de profilaxie, urmărește doar detectarea carenței de vitamina D, nu este un program destinat controlului medical și nici terapiei.

SCJUT a făcut prima determinare în 2019, imediat după inițierea acestuia și de atunci aplică, an de an, procedura de investigație. La nivelul anului 2021, în cadrul  SCJUT s-au  făcut în jur de 1.500 de evaluări pentru  deficiența de vitamina D. 

Practic, pacienții consultați și care fac parte din grupele de risc stabilite de MS pot beneficia, dacă doresc, de această determinare.

“În lipsa expunerii la soare, cu precădere în lunile de iarnă, organismul poate dezvolta o carență de vitamina D, carență ce aduce cu sine consecințe negative destul de serioase. Vitamina D este importantă nu numai în reglarea metabolismului calciului ci și pentru imunitate, respectiv pentru apărarea la infecții și  în creșterea forței musculare. 

Vitamina D este esențială, mai cu seamă pentru a preveni boli grave; poate că o investigație de laborator făcută periodic, ne ajută să depistăm nevoia reală a organismului  și completarea dozajului necesar pentru o stare optimă de sănătate. Un prim semn de alarmă pentru un deficit de vitamina D ar fi starea prelungită de oboseală, spasmele și contracturile musculare”, spune prof.dr. Mihaela Vlad, coordonatorul compartimentului Endocrinologie al Spitalului Județean Timișoara CJUT.

Organismul uman are capacitatea de a produce vitamina D. Se formează natural în piele atunci când stăm la soare însă sunt perioade, și motive, când expunerea e insuficientă. Pe timp îndelungat, o atare lipsă produce organismului diverse suferințe și, din păcate, aceasta  se asociază cu  afecțiuni care ating organe vitale.

De pildă, între îmbolnăvirea ficatului și cea a rinichilor și o deficiență de vitamina D este o anumită legătură. Evaluarea statusului vitaminei D în organism se face prin intermediul unei proceduri simple pentru pacient, este o analiză de laborator pe care medicul de familie sau un medic de specialitate o recomandă  iar în funcție de rezultat, pacientul primește recomandări.

Comentarii

comentarii