Acasă Actualitate Cum vor fi stimulaţi patronii, dar şi şomerii care îşi caută un...

Cum vor fi stimulaţi patronii, dar şi şomerii care îşi caută un loc de muncă, din decembrie 2016?

DISTRIBUIȚI

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş a informat că, în scopul sprijinirii reîncadrării în muncă, şomerii vor fi catalogaţi în persoane uşor angajabile, greu angajabile şi foarte greu angajabile, conform OUG nr. 60 care va intra în vigoare din decembrie 2016.
Simona Poting, directorul AJOFM Timiş, a explicat că OUG nr. 60 va intra în vigoare în luna decembrie şi va avea multe stimulente atât pentru angajator, cât şi pentru persoanele care îşi caută un loc de muncă şi se încadrează într-o anumită categorie. Pentru prima dată a apărut noi termene în profilarea cetăţenilor care intră în şomaj. “Astfel, o să lucrăm cu această categorie pe diferite grade de ocupabilitate”, a spus Poting.
O măsură importantă este faptul că șomerii care decid să își schimbe domiciliul la o distanță mai mare de 50 kilometri pentru a se angaja în muncă vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, conform OUG nr. 60 din septembrie 2016. De asemenea, conform aceleaşi ordonanţe, va fi acordată şi o primă de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 3 luni.
Totodată, Ordonanța de Urgență care completează și modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă majorează și cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor.
Alte măsuri de sprijin potrivit legii sunt: 1. Acordarea de servicii de îndrumare pe parcursul procesului de integrare socio-profesională la noul loc de muncă, persoanelor cărora le-a fost stabilit nivelul de ocupabilitate ”greu” și ”foarte greu” ca urmare a profilării, pe o perioadă de maxim 3 luni, cu acordul angajatorului, realizate de furnizori de servicii din sectorul public sau privat, acreditaţi, în condiţiile legii. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare. 2. Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de încadrare – cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința. 3. Schimbarea cuantumului și modalității de acordare a primei de instalare – aceasta se acordă persoanelor înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care îşi au domiciliul sau reședința şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia.
Prima de instalare se acordă diferențiat: a)12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul; b) 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul; c) în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei; d) în situația în care persoanelor care îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autoritățile publice locale sau centrale, locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare de 3.500 lei pentru situațiile prevăzute la punctele a) și c); 6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b). Prima de instalare, in cuantumurile de la punctele a), b) și c) se acordă în două tranșe: o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării și o tranșă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare; prima de instalare stabilită în cuantumul prevăzut la punctul d) se acordă într-o singură tranșă. Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la libera circulației a lucrătorilor în spațiul UE și SEE pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.

Comentarii

comentarii