Acasă Actualitate Curtea de Apel București a anulat ordinul semnat de Arafat pentru prelungirea...

Curtea de Apel București a anulat ordinul semnat de Arafat pentru prelungirea carantinei în Timișoara, la două zile după expirare

DISTRIBUIȚI

raed arafat

UPDATE: Raed Arafat anunţă că va contesta decizia de anulare a ordinului prin care a fost prelungită carantina la Timişoara

Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, de prelungire a carantinei în Timișoara, Moșnița Nouă, Dumbrăvița, Giroc și Ghiroda a fost anulat de Curtea de Apel București… la două zile după ce perioada de impunere a măsurii se finalizeze. Ordinul 6699/21.03.2021, cel în cauză, a fost atacat în contecios-administrativ de patronatul Hoteluri – Restaurante Timișoara (Horetim). Primul termen a fost joi, dar decizia s-a amânat pe vineri, dar sentința nu este definitivă, fiind dat un termen de două zile pentru cererea unui recurs.

Reamintim, după ce sâmbătă, 20 martie, la ședința Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș nu s-au strâns destule voturi pentru prelungirea carantinei – au fost 20 din 38, fiind necesare două treimi –, șeful Departamentului de Situații de Urgență a luat toată lumea prin surprindere și, duminică, a impus o prelungire temporară, pentru 72 de ore. Între timp, miercuri, 24 martie, o parte dintre membrii CJSU s-au răzgândit și au votat pentru o prelungire cu șapte zile a carantinei, începând din noaptea de miercuri spre joi, ora 00.00.

Decizia de duminică a lui Arafat se bazase pe articolul 7, indice 1, din OUG 11/2020, aprobată prin Legea 20/2020: „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale”.

Decizia din 26 martie a Curții de Apel București: „Respinge excepţia lipsei de obiect. Admite acţiunea. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6699/21.03.2021. Cu drept de recurs în termen 2 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţata azi, 26.03.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia parţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  406/2021  26.03.2021”.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a comentat decizia CAB, spunând că acțiunea șefului DSU, Raed Arafat, a creat un precedent periculos și a fost o intimidare a membrilor CJSU Timiș.

”Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul prin care şeful DSU, Raed Arafat, a decis să prelungească restricţiile la Timişoara în perioada 22- 24 martie, peste hotărârea luată de CJSU Timiş. Instanța a confirmat ceea ce am semnalat din primele momente: a fost o intervenție abuzivă și nejustificată. Dar, înainte de toate, a fost un precedent periculos și o intimidare a membrilor CJSU.
Din păcate observ tot mai multe erori de judecată în ultima perioadă la cei în mâinile cărora stau viețile cetățenilor. Timișorenii așteaptă și merită scuzele lui Raed Arafat și a celor care i-au susținut la nivel local decizia nedreaptă și ilegală.
Nu-mi rămâne decât să vă încurajez să respectați cu sfințenie regulile, cu speranța ca, prin efortul comunității, rata de infectare să scadă natural și să ieșim cât mai repede din carantină”, spune Alin Nica.

UPDATE: Raed Arafat anunţă că va contesta decizia de anulare a ordinului prin care a fost prelungită carantina la Timişoara

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că va contesta decizia de anulare a ordinului de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timişoara, pronunţată vineri de Curtea de Apel Bucureşti. El spune că aşteaptă motivarea instanţei cu privire la acest aspect, dar mărturiseşte că, dacă ar da timpul înapoi, au lua aceeaşi decizie. 

“Nu este definitiv, încă mai avem Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-a mai întâmplat să fie ceva anulat la Curtea de Apel şi câştigat la Înalta Curte. Fără nicio discuţie (că va ataca sentinţa – n.r.) şi eu vreau să explic aici: motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar, pentru că era un ordin cu limită clară, 72 de ore, pentru a găsi o soluţie, dacă nu se găsea soluţia erau 72 de ore, înceta ordinul şi înceta orice carantină la Timişoara. Motivul pentru care l-am luat este pentru că era o primă dată, un lucru fără precedent într-un Comitet pentru Situaţii de Urgenţă să se pună sub semnul întrebării şi să se forţeze chiar împotriva recomandării autorităţilor sanitare şi de către persoane care nu sunt în domeniu”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.

Medicul a precizat că ordinul, care nu mai are efect la momentul pronunţării instanţei, a fost semnat în condiţiile în care mai mulţi colegi ai săi din Timişoara au arătat că situaţia este “foarte gravă” şi că “nu mai fac faţă”, iar pe de altă parte “se discuta despre soluţii inteligente”, pe care însă nimeni nu le “punea pe masă”.

 “Atunci decizia mea era să nu pierdem cele 14 zile care totuşi au mers până atunci şi am prelungit cu trei zile să las timp să se gândească lumea şi să se reîntrunească Comitetul, sau să găsim o soluţie. Comitetul s-a reîntrunit şi au luat decizia prelungirii, cu două treimi din voturi, şi s-a prelungit carantina până joia viitoare. Deci eu consider că măsura care am luat-o, din punct de vedere al impactului pe carantină şi pe continuarea carantinării, care consider că era necesară, cred că măsura era corectă. Dacă din punct de vedere al procedurii legale, al legalităţii au fost probleme, o să vedem care este motivaţia instanţei şi clar să acest lucru o să învăţăm din el şi dacă sunt aspecte care noi considerăm şi cu siguranţă o să mergem la recurs, că trebuie explicate unei instanţe de nivel mai înalt, acest lucru o să îl facem şi asta va fi la ÎCCJ”, a adăugat Arafat.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că aşteaptă motivaţia instanţei, arătând că până la o decizie definitivă este redusă “posibilitatea de a face acest demers” în alte situaţii similare cu cea din judeţul Timiş.

“Dacă acum s-ar întoarce timpul înapoi, cred că aş lua aceeaşi decizie, fără nicio discuţie. Intenţia era una de a proteja, nu de a veni în acord cu populaţia şi cu autorităţile”, a adăugat el.

Răspunzând unei întrebări, Raed Arafat a afirmat că s-a consultat cu superiorii săi pe linie guvernamentală înainte de a lua acea decizie.

Comentarii

comentarii