Acasă Actualitate Curtea de Apel Timişoara ţine în arest o activistă pentru drepturile omului...

Curtea de Apel Timişoara ţine în arest o activistă pentru drepturile omului din Turcia cu statut de refugiat în Belgia

DISTRIBUIȚI

oral nalanCurtea de Apel Timişoara a respins luni cererea activistei turce Nalan Oral de eliberare din arestul provizoriu şi de plasare sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare din partea autorităţilor turce.

Decizia judecătorilor din Timișoara este cu atât mai stranie cu cât activista turcă pentru drepturile este de ani buni ani refugiat politic în Belgia, statut dovedit de documentele de călătorie ale lui Nalan Oral.
Avocaţii lui Nalan Oral au cerut practic ceea ce şi apărătorii lui Sebastian Ghiţă au solicitat şi obţinut în Serbia. Doar că Nalan Oral nu e Ghiţă. E adevărat că femeia are o condamnare de 30 de ani pentru terorism în Turcia, dar sentinţa este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat statut de refugiat politic şi a ignorat cu desavârşire condamnarea primită în ţara natală.
“Cred că instanţa nu va decide extrădarea din moment ce condamnarea ei pentru terorism în Turcia a fost pusă deja la îndoială de o ţară membră UE”, a declarat Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH.
Avocatul activistei turce, Bogdan Burdea, a declarat că va formula apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei Curţii de apel Timişoara prin care clienta lui este ţinută în arestul preventiv de la IPJ Timiş, scrie România Curată.
La termenul de luni, 17 iulie, instanţa a constat că la dosar nu există cererea de extrădare din partea Turciei, ci doar mandatul de arestare preventivă emis prin Interpol.
Avocatul Bogdan Burdea a solicitat instanţei să aplice Convenţia europeană din 1951 privind statutul refugiaţilor, directiva europeană 95/2011 şi regulamentul UE 604 din 2013 semnat la Dublin în detrimentul legislaţiei interne.
Potrivit legislaţiei naţionale, instanţa română poate refuza extrădarea în două cazuri: dacă persoana cere şi obţine azil politic în ţara unde a fost reţinută, în cazul de faţă România; dacă există suspiciuni rezonabile că va fi supusă torturii sau relelor tratamente în cazul în care va fi extrădată în ţara solicitantă, adică Turcia.
Avocatul spune că Nalan Oral nu trebuie să mai ceară azil politic în România, ci ţara noastră trebuie să îi recunoască statutul de refugiat politic primit în Belgia, o ţară UE, ca şi România.
Următorul termen de judecată în procesul de extrădare este pe 31 iulie până când instanţa ar trebui să primească de la autorităţile din Turcia, prin ministerul român al Justiţiei, dosarul cu solicitarea de extrădare şi sentinţa de condamnare. În plus, Ministerul român al Justiţiei ar trebui să emită un punct de vedere în care să spună ce prevalează, legislaţia europeană sau cea naţională.
Între timp, o petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 500 de semnături pe internet.
“Cerem Guvernului României eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia.
Doamna Nalal este refugiat politic şi se află îin arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.
Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an”, arată iniţiatorii petiţiei.

 

Comentarii

comentarii