Acasă Economic Dacă salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este ruşinos, cum...

Dacă salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este ruşinos, cum este salariul unui bugetar de circa 1.200 de lei?-JENANT!

DISTRIBUIȚI

Salariul minim brut pe economie a crescut din 1 iulie, de la 975 de lei la 1.050 de lei, adică 6,225 lei pe oră, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună. Aproape 1.388.000 milioane de salariaţi, vor beneficia de această majorare, din care aproximativ 490.000 din sectorul bugetar.
Aceasta este a doua majorare din 2015, după cea din ianuarie, când salariul minim brut garantant în plată a fost majorat de la 900 la 975 de lei. De asemenea, începând cu 1 august anul acesta se vor majora cu 12% față de luna iulie 2015, salariile de bază ale personalului nedidactic din învățământul preuniversitar de stat, inspectoratele școlare și unitățile conexe, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare. Se preconizează ca de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie, care este acum 1.050 de lei va ajunge egal cu plafonul care exista pana acum pentru salarizarea persoanelor cu studii superioare, adica 1.200 de lei. Conform noii Legi a salarizării, raportul ce va fi definit în noua lege a salarizarii va fi de 1 la 18, adică cel mai mare salariu bugetar va fi de 18 ori salariul minim. Astfel, presedintele ţării, sefii Camerelor, premierul si preşedintele ICCJ, angajaţii statului cu cele mai mari salarii, vor ajunge să câştige 21.600 de lei pe lună. Viitoarea lege a salarizării presupune introducerea unui salariu unitar pentru mai multe clase de salarizare, de la 111 clase din prezent, la aproximativ 5 clase de salarizare, după cum urmează: persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei; persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat; persoanele cu studii medii cu bacalaureat; persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut. Subscriem la declaraţia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici referitoare la faptul că, salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este ruşinos, în condiţiile în care, domnia sa face o declaraţie publică, referitoare la faptul că, salariul unui bugetar este JENANT de ruşinos.

Comentarii

comentarii