Cea mai mare creştere a importurilor s-a înregistrat în cazul legumelor, România importând legume în primele șapte luni din acest an, în valoare de 158 de milioane de euro, cu 23% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2013, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Dar, în tot răul există şi un bine. Acela că datorită stocurilor legumele nu se vor scumpi, susţine Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume-Fructe din România. La sectorul carne, potrivit datelor INS, în România, în primele șapte luni din acest an, s-au importat 80.000 tone carne de porc, din totalul de 180.000 de tone de carne.
Deoarece nu avem suficientă producţie, iar în acelaşi timp piaţa europeană trimite mai multe produse către România, din cauza embargoului rusesc importăm cel mai mult carne de porc. Aici avem o problemă majoră, şi anume faptul că producătorii români nu pot ieşi pe piaţa europeană. “Pe lângă aceste probleme ne mai confruntăm şi cu pierderea exporturilor de animale vii precum oi şi vaci către Egipt, din cauza bolii limbii albastre“, spune Ştefan Pădure, preşedintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc. Oare când va reuşi România să fie şi o ţară exportatoare, nu doar o ţară de desfacere a produselor europene?
Comentarii
comentarii