Acasă Eveniment Dascălii din Timiş nu şi-au ascultat şefii în prima zi de şcoală

Dascălii din Timiş nu şi-au ascultat şefii în prima zi de şcoală

661
DISTRIBUIȚI

Politicienii şi-au ţinut discursurile în linişte…
Doar flori şi emoţii, la Timişoara, în prima zi de şcoală. Ineditul protest prin care dascălii din Timiş erau sfătuiţi să nu asculte discursurile politicienilor prezenţi la deschiderea anului şcolar a fost un fiasco. Profesorii nu au intrat în clase împreună cu elevii, chiar dacă aleşii au ţinut mai multe prelegeri în Timiş. Liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale şi Sindicatului „Spiru Haret” şi-au sfătuit oamenii să le întoarcă spatele oficialităţilor care au culoare politică. Dascălii sunt foarte nemulţumiţi de disponibilizările masive din învăţământ, tăierea sporurilor, de zilele de concediu fără plată şi îngheţarea salariilor.

Ploaie de invitaţii pe politicieni

Chiar dacă promiteau să nu-i asculte pe politicieni, aceştia au primit invitaţii cu duiumul la diverse grădiniţe, şcoli sau licee, unde s-a organizat deschiderea anului şcolar. Cel mai asaltat a fost senatorul PD-L de Timiş Gheorghe David. „În acest an nu am putut să onorez decât trei invitaţii la deschiderea anului şcolar. Am fost la Liceul Logos, la Colegiul Ion Vidu şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole. Am avut şi alte invitaţii, pe care nu le-am putut onora, deoarece majoritatea festivităţilor se desfăşura în acelaşi timp. Nu mi-a fost frică că voi rămâne să vorbesc singur şi dascălii vor intra în clase, pentru că ştiam că acest lucru nu are cum să se întâmple”, spune senatorul David. Nici deputatul PSD Maria Barna nu a fost tratată cu spatele de dascăli. Plecată din rândul Sindicatului „Spiru Haret” Timiş către Camera Deputaţilor, Maria Barna a ţinut un discurs la Colegiul Naţional C.D. Loga. „Eu nu am participat la nicio festivitate, pentru a nu influenţa lucrurile. E opinia fiecăruia, e dreptul la liberă atitudine, noi le-am dat doar o recomandare. Dacă nu s-au ţinut de ea, e treaba lor”, spune Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean.

Pichetează Prefectura Timiş

Protestele nu par să fi atins nici Lugojul. Marian Uţă, liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, filiala Timiş, a sărbătorit prima zi de şcoală alături de fetiţa lui, la Şcoala Generală 2 din Lugoj. „Aici nu a vorbit niciun politician. Nu aveam pentru ce protesta. Până la urmă, copiii nu au nicio vină. Ei trebuie să se bucure de prima zi de şcoală”, susţine Marian Uţă. După ce au ratat ineditul protest, următorul pas al dascălilor va fi făcut marţi, când, la Bucureşti, va fi pichetat sediul Parlamentului. La Timişoara, joi, este programată pichetarea Prefecturii. Protestul, care începe de la ora 13, este organizat de dascălii afiliaţi la Sindicatul „P.P. Neveanu”. „Suntem pregătiţi cu şepcuţe şi steguleţe. Protestul din faţa Prefecturii Timiş era programat marţi, dar nu am primit aprobarea pentru acea zi”, spune Radu Bilavu, npreşedintele „P.P. Neveanu” Timiş. Şi profesorii din Sindicatul „Spiru Haret” ar putea lua parte la acest protest. Singurii care se opun sunt sindicaliştii de la Federaţia Educaţiei Naţionale. „Dacă ar fi după mine, am intra acum în grevă generală. Noi nu vrem să cerşim în faţa prefecturii şi să mai semnăm acorduri minicinoaase”, este părerea radicală a liderului FEN Timiş, Marian Uţă. Acesta crede că guvernaţii vor încerca să întoarcă copiii şi părinţii împotriva profesorilor şi să exagereze salariile cadrelor didactice.

Comentarii

comentarii