Acasă Actualitate De ce au revenit tir-rurile pe străzile din Timişoara?

De ce au revenit tir-rurile pe străzile din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Garda de Mediu –Comisariatul Judeţean Timiş –a constatat fenomenul şi a demarat o anchetă
Controlul poluării şi al traficului rutier în Timişoara a fost pierdut de sub control, se pare, în acest moment, după ce, în luna mai 2010, autorităţile administraţiei locale şi de mediu au lansat un plan măreţ de reducere a poluării fonice, cu noxe şi cu paf. Cine trece zilnic pe Calea Aradului va observa că tir-urile (traficul greu) au revenit în forţă în Timişoara (foto), cu toate efectele grave în ceea ce priveşte “otrăvirea” timişorenilor cu felurite noxe şi praf. Coada de maşini, la semaforul de pe strada Miresei, se întinde, acum, până dincolo de semaforul de la Piaţa Verde, când, cu aproximativ două săptămâni în urmă, dacă vedeai la semafor şapte-opt maşini, şi acelea de mic tonaj.

Încep controalele

Garda de Mediu –Comisariatul Judeţean Timiş – a constatat fenomenul şi a demarat o anchetă, pentru a afla cu exactitate de ce tir-urile (traficul greu) au revenit în oraş. “Se pare că e o lucrare tehnică la centură, în exteriorul oraşului şi a fost deviat traficul aşa cum era înainte, dar nu este normal. Acest trafic care a fost reluat prin Timişoara e clar că afectează viaţa cetăţenilor. O echipă va merge la Drumuri Naţionale, să identificăm de ce s-a ajuns la situaţia asta. De săptămâna viitoare, Garda de Mediu Timiş va începe controalele la Primăria Timişoara, dar şi la primăriile din Giroc, Ghiroda, Şag, Sânmihaiu Român –localităţi limitrofe Timişoarei – şi la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Timiş. Concluziile le vom prezenta în cursul sătămânii viitoare”, a declarat Marian Eperieş (foto), prim-comisar, în cadrul Comisariatului Judeţean Timiş – Garda de Mediu.

Ce prevede planul de reducere a poluării?

În primul rând, un program lunar de control al traficului greu în Timişoara, în scopul reducerii poluării cu praf, cu noxe şi fonică. Aceasta reprezintă una dintre măsurile concrete, prevăzute de către Programul integrat de gestionare a calităţii aerului în Timişoara. O altă măsură este decopertarea suprafeţelor aflate în lungul aliniamentelor stradale, pe porţiunile care prezintă surplus de pământ peste bordura carosabilului şi proiectarea noilor aliniamente stradale cu borduri mai înalte decât nivelul zonei verzi. De asemenea, este studiată posibilitatea eliminării staţiilor de transport în comun, situate în marile intersecţii ale Timişoarei. O altă măsură a programului este demararea unei campanii de informare a publicului cu privire la obligaţiile ce revin oricărei persoane fizice sau juridice în domeniul protecţiei mediului şi al salubrizării spaţiilor aferente proprietăţii. S-a stabilit realizarea tronsoanelor centurii de ocolire a Timişoarei, finalizarea lucrărilor la Podul de pe Calea Şagului sau achiziţionarea a cinci aspiratoare pentru trotuare şi zonele pietonale, dar şi spălarea şi măturarea străzilor.

Comentarii

comentarii