Acasă Actualitate De ce creşte numărul prelevărilor de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara?

De ce creşte numărul prelevărilor de organe, la Spitalul Judeţean Timişoara?

DISTRIBUIȚI

de ce creste -foto spital operatie operatie  DSC01059Capitala Banatului a devenit unul dintre cele mai importante centre universitare din România specializate în prelevarea de organe. Dacă la Spitalul Judeţean Timişoara, în anul 2009, s-au înregistrat 3 prelevări de organe, în 2010 numărul a crescut vertiginos la 15, iar în 2011, la 19. În 2013, până marţi, 9 aprilie, au fost 7 prelevări de organe, după ce în 2012, tot anul, au fost numai cinci.

Timişoara excelează în transplantul de ţesuturi

Datorită campaniilor de informare prodonare, ce au loc anual, Timişoara a devenit unul dintre cele mai importante centre medicale specializate în prelevarea de organe din România. Singurul domeniu la care Timişoara excelează este transplantul de ţesuturi – piele, oase, tendoane. La Clinica de Ortopedie I şi II din cadrul Spitalului Judeţean şi la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie – Casa Austria Timişoara – se fac zilnic asemenea operaţii, dar, din păcate, aici nu există o bancă de stocare a organelor prelevate. Se speră că Timişoara va obţine acreditările pentru transplantul renal şi cardio. Intervenţia de marţi, 9 aprilie, a început în jurul orei 1.00 şi a durat cinci ore. Medicii de la Bucuresti şi Cluj, împreună cu medicii de la Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul SCJU Timişoara au primit acordul de la familie pentru prelevarea ficatului, pancreasului şi rinichilor de la un pacient în vârstă de 46 de ani, din judeţul Timiş. Liana Dacilescu, PR SCJU Timişoara, a spus că bărbatul a fost internat în dimineaţa zilei de 5 aprilie 2013, diagnosticat cu hematom subdural, în urma unei lovituri la cap. În dimineaţa zilei de 8 aprilie, pacientul a intrat în moarte cerebrală. Cum pentru el nu mai era nimic de făcut, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor. Tot în noaptea de luni, sub îndrumarea coordonatorului de transplant regional, asist. med. Dan Ilincariu, a avut loc prima prelevare de organe la Deva. Pacientul, în vârstă de 68 de ani, a fost internat la spitalul din Deva, în urma unui accident rutier. Familia şi-a dat acordul pentru prelevarea rinichilor şi ficatului.

Campanie de informare a cetăţenilor, în fiecare an

Asociaţia Beneficiarilor de Transplant din Vest, în colaborare cu Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, desfăşoară o amplă campanie „Prodonare de organe!”. Scopul este sensibilizarea cetăţenilor în ceea ce priveşte donarea de organe. Gheorghe Berinde, preşedintele asociaţiei, a declarat că această campanie este organizată anual, în toată Regiunea de Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Timiş şi Hunedoara – pentru ca oamenii să fie informaţi, educaţi şi sensibilizaţi cu privire la beneficiile donării de organe pentru pacienţii aflaţi în aşteptare.

Comentarii

comentarii