Acasă Sănătate De ce de 10 luni, CJAS Timiş blochează funcţionarea Centrului de permanenţă...

De ce de 10 luni, CJAS Timiş blochează funcţionarea Centrului de permanenţă din Biled?

DISTRIBUIȚI

razvratirea medicilor si autoritatilor din BiledDupă cazul Giarmata, unde de 9 luni CJAS Timiş nu vrea să îşi dea autorizaţia pentru deschiderea centrului de permanenţă, iată că şi medicii şi autorităţile locale din Biled se confruntă cu aceeaşi problemă: CJAS blochează deschiderea centrului de permanenţă medicală care va deservi aproape 30.000 de locuitori din 7 comune.
În acest caz, dr. Georgeta Rus a trimis plângeri Preşedinţiei României, personal preşedintelui Iohannis, premierului Cioloş şi Ministerului Sănătăţii. “Eu am depus actele în 27 noiembrie 2015. Luni DSP ne spune că sunt de acord, dar în aprilie CJAS ne refuză, fără explicaţii. Am scris preşedintelui Iohannis, premierului Cioloş şi Ministrului Sănătăţii. Ministerul, spre bucuria mea, a trimis înapoi la CJAS Timiş dosarul nostru “spre soluţionare”. Sperăm că noul director CJAS va rezolva problema şi ne va da autorizaţia de funcţionare a Centrului de permanenţă medical din Biled, de care este mare nevoie”, a spus dr. Rus.

De ce este nevoie de Centrul de permanţă medicală din Biled?

Distanţă mare faţă de un spital de urgenţă, (peste 25 km până la UPU Timişoara sau peste 50 km faţă de UPU Sânnicolau Mare). Se scuteşte deplasarea la spital a pacienţilor. Mulţi oameni nu au cu ce să ajungă la spital, dar pot să fie urgenţe pentru care cele 50-60 de minute, cât ar dura deplasarea la spital, să fie prea târziu. Centrul de permanenţă din Biled va acoperii o rază cu 7 comune mari fiecare cu câte 3.000 -3.500 de locuitori: Biled, Iecea Mare, Iecea Mică, Sandra, Cărpiniş, Lovrin, Lenauheim, adică aproape 30.000 de oameni care, astfel, vor avea unde să se adreseze pentru urgenţele de noapte sau week-end şi sărbători legale. În plus vor fi înfiinţate 14 locuri de muncă pentru medici şi asistenţii medicali. “Avem depusă şi adresă la Primaria din Biled, iar Cristian David, edilul din localitate, ne va pune la dispoziţie în sediu nou, dacă CJAS Timiş aprobă funcţionarea Centrului de permanenţă medicală. Aşadar, este mare nevoie de acest centru, iar CJAS Timiş ar face un mare bine oamenilor din cele 7 localităţi dacă şi-ar da acordul”, a declarat dr. Rus.
Primarul Cristian David a exemplificat trei argument puternice, în sprijinul deschiderii acestui Centru de permanenţă în Biled:
1. Distanţa mare de oraş
2. Numărul mare al oamenilor care au nevoie de servicii medicale de urgenţă
3. În cazul persoanelor cu handicap situaţia este şi mai gravă, nu numai cu nu au cum să se deplaseze la oraş, dar şi multe cabinete medicale şi clinici sunt greu de accesat, fiindcă nu sunt adaptate fizic, nu au scări speicale pentru aceste persoane.
Ce spune Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş?
“În cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al CJAS Timiş s-a hotărât că, pentru moment, sunt suficiente centrele de permanenţă medicală existente în Timiş. În prezent funcţionează 44 asemenea centre”, este răspunsul CJAS Timiş.
Trebuie să mai remarcăm, că din cele 44 existente, 23 se află în oraşele Lugoj, Sânnicolau Mare, Timişoara şi Jimbolia. Raportat la populaţie, Timişoara are 320.000 de locuitori, iar în tot judeţul există aproape 700.000 oameni. În concluzie, la sate este nevoie de mai multe centre de permanenţă medicală!

Comentarii

comentarii