Acasă Economic De ce fermierul Samson Popescu din Cărpiniș Timiș renunță la cultura de...

De ce fermierul Samson Popescu din Cărpiniș Timiș renunță la cultura de floarea soarelui, după 43 de ani?

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiș trag încă un semnal de alarmă și susțin că vor renunța la cultura de floarea soarelui, din cauză că nu mai au voie să utilizeze neonicotinoidele, cele mai eficiente mijloace de luptă cu viermelui sârmă și cu tanymecus.

”Luptăm fără arme…!”

Din cauza acestor dăunători, în 2020, Samson Popescu din Cărpiniș județul Timiș a trebuit să își întoarcă suprafețele de floarea soarelui. A trebuit să le reînsămânțeze, în proporție de 90%, dar a avut pierderi și la producție, fiindcă atunci când pui sămânța în pământ în 20 mai, în 30 mai sau în iunie, nu e același lucru ca atunci când o semeni la sfârșitul lui martie sau în aprilie, în perioada optimă.

El spune că deocamdată produsele care sunt în cercetare nu fac față acestor insecte care sunt tot mai multe an la an, iar riscurile sunt tot mai mari. Pe viitor, dacă nu vor dispărea aceste două culturi, cu siguranță că suprafețele cu porumb și floarea soarelui vor scădea foarte mult.

Când Samson Popescu începe să facă tratamentele în vegetație dă cu insecticide de contact care sunt admise, dar acestea nu au aceeași eficiență în protejarea culturilor. Aplică aceste tratamente după ce a răsărit planta și mai dispar din dăunători dar nu în totalitate. Azi mor, dar mâine vin alții. Fermierul mai spune că riscurile pentru această cultură s-au triplat de când Uniunea Europeană le-a interzis agricultorilor români să mai folosească neonicotinoidele.

”Nu avem soluții să luptăm împotriva acestor doi dăunători. Atunci când avem atacuri ale acestor insecte trebuie să intervenim cu soluții eficiente, dar nu sunt. Ceea ce există acum pe piață nu satisface”.

A treia amenințare cu care fermierii nu pot lupta o reprezintă iepurii care distrug an de an cultura de floarea soarelui. Rozătoarele consumă exact vârful plantei, zona de creștere, și atunci aceasta moare. Dacă la porumb mai rămân șanse ca planta să își revină, după ce este atacată de iepuri, fiindcă ei mănâncă mai jos de zona de creștere și se reface, la floarea soarelui nu se întâmplă așa.

”Așadar, viermele sârmă și tanymecus, sau rățișoara porumbului, sunt cele mai mari amenințări pentru cultura de floarea soarelui, la care se adaugă atacul iepurilor. Aceste trei mari amenințări m-au determinat să nu mai cultiv floarea soarelui. De fapt, așa procedează mulți fermieri din Timiș. Luptăm fără arme și din această riscăm mult”, a adăugat fermierul. De fapt, anul acesta, el a mai pus niște loturi experimentale. Atât. Pentru a fi sigur că nu vor fi distruse de dăunători, omul va sta cu ochii pe plante cât mai des să văd ce se întâmplă, fiindcă nu are alte soluții.

Noi derogări sau produsul minune…!

”Eu am renunțat la cultura de floarea soarelui și cu siguranță că mulți fermieri vor renunța! Probleme sunt și la porumb, însă anul acesta s-a făcut o derogare la utilizarea neonicotinoidelor, dar nu știm ce va fi pe viitor care este sumbru. Sincer, nu știu ce voi face pe viitor. Voi înlocui floarea soarelui cu rapița sau cu porumbul, așa cum procedează mulți agricultori.

Speranța moare ultima. Nu putem decât să așteptăm ca marile companii producătoare de tratamente chimice să vină cu soluții care să înlocuiască aceste produse foarte bune, neonicotinoidele, dar așteptăm degeaba. Soluțiile nu vin. Nici în următorii ani nu vor veni cu soluții eficiente. Totuși, noi sperăm că va apărea un produs foarte bun care să înlocuiască neonicotinoidele. Dacă nu, atunci să facă derogări an de an până va fi găsită soluția minune cu care să combatem tanymecus și viermele sârmă!”, este mesajul lui Samson Popescu.

 

Comentarii

comentarii