Acasă Actualitate De ce nemţii preferã mierea bio produsã de Ioan şi Florin Pascu...

De ce nemţii preferã mierea bio produsã de Ioan şi Florin Pascu din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

La poalele munţilor Dognecea, într-o zonă curată, cu păduri seculare, ce se întind de-a lungul dealurilor şi văilor, cât vezi cu ochii, se află satul Doclin. Aici, la umbra copacilor, într-o poiană încărcată cu verdeaţă şi flori în anotimul cald, într-un loc lipsit de poluare, de peste 30 de ani, Ioan Pascu, din Timişoara, şi-a aşezat stupina.

Preţul de 17 lei pe kg miere bio e prea mic

Dacă, la început, a avut 100 de familii de albine, acum a ajuns la 250 de familii şi, de opt ani, practică apicultura bio. Nemţii se dau în vânt după mierea bio de salcâm, de tei şi polifloră, produsă de Ioan Pascu, ajutat de fiul Florin, şi an de an le cumpără întreaga cantitate, care, în funcţie de cât de favorabilă e clima, poate ajunge şi la trei tone, de cea mai înaltă calitate. “Anul 2011 a fost unul dintre cei mai buni, în timp ce 2012 a fost slab. Am obţinut în jur de 5 kilograme pe familia de albine. A fost puţin. Într-un an bun, scoatem şi 15 kilograme pe familie. În România este greu pentru apicultura bio, fiindcă munca nu e plătită la adevărata valoare. Firmele intermediare care cumpără nu oferă un preţ mulţumitor, doar cu 20% în plus. 17 lei pe kilogram e puţin”, a mărturisit Florin. Firma din Târgu Mureş, Apiprodex, ia contraprobe, pe care le duce la Bremen, în Germania, pentru analize specializate. După ce vine rezultatul că produsul este bio pur, de cea mai înaltă calitate, le cumpără toată producţia şi le dau banii. Asta se întâmplă an de an, începând cu 2005. Ioan Pascu a avut contact cu apicultura încă din copilărie. Vecinii aveau stupi şi produceau miere. În plus, el adesea mergea la stupina de la IAS din localitate şi ajuta la stoarcerea mierii din faguri. „Ne plăteau pentru asta. Ne dădeau un litru de produs, iar noi, copiii, îi ajutam. An de an, procedând aşa, am prins drag de această meserie”, spune Ioan. Mai târziu, prin anii ‘70 ai secolului trecut, Ioan Pascu şi-a cumpărat 100 de familii de albine şi şi-a făcut stupină chiar în grădina familiei din localitatea Doclin, judeţul Caraş-Severin. Încetul cu încetul, a învăţat cum să producă mierea, furând meserie şi de la stuparii mai în vârstă. „Aşa am început şi am reuşit să înmulţim familiile de albine”, spune Ioan Pascu.

Agricultura bio are viitorul asigurat

După 1990 şi-a mai cumpărat familii de albine şi a continuat activitatea cu succes. Mai târziu a înţeles că viitorul este al agriculturii bio, de aceea a făcut conversia, cu sprijin de la Uniunea Europeană. „Am studiat literatura de specialitate şi mi-am dat seama că, pe plan european, există o cerere mare de produse cât mai pure şi lipsite de chimicale, iar agricultura bio are viitorul asigurat. În 2005, am reuşit să fac conversia la apicultura bio”. Ioan Pascu, ajutat de fiul Florin, a făcut un contract cu Eco Inspect Cluj – una dintre primele firme în domeniu, privind atestarea bio. Ioan şi Florin nu folosesc nimic chimic în procesul de fabricare a mierii: de la tratamente naturiste la ceara bio, până la stupii care sunt vopsiţi cu vopsea ecologică, ce se dizolvă în apă. Sârma din care sunt confecţionate ramele, dar şi centrifugile sunt din inox, să nu se oxideze la tratamente. “Toate elementele de hrănire pentru albine sunt pe bază de miere. În unele cazuri se acceptă zahăr bio. Noi avem faguri de rezervă, înclusiv pe timpul iernii. Adaosul normal ar fi de 50% la mierea bio, faţă de preţul produsului convenţional, dar intermediarii nu vor să dea acest preţ”, a argumentat Ioan Pascu.

Comentarii

comentarii