Acasă Actualitate De Crăciunul pe rit vechi, ucrainenii din Caraș-Severin pregătesc 12 feluri de...

De Crăciunul pe rit vechi, ucrainenii din Caraș-Severin pregătesc 12 feluri de mâncare

DISTRIBUIȚI

În aceste zile, pentru ortodocșii de rit vechi din Caraș-Severin încep sărbătorile de iarnă.

Prima dintre ele este, desigur,  Crăciunul. Comunitatea ucraineană din județ urmează și aceasta calendarul vechi, alături de sârbi. În Ajun, meniul de Crăciun, la cei 3.500 de ucraineni din Caraş-Severin, cuprinde nu mai puţin de 12 feluri de preparate culinare. Acestea, susțin reprezentanții comunității, au o însemnătate strict religioasă, explicată prin numărul apostolilor lui Iisus. Femeile ucrainene prepară cu această ocazie „pyrohy” sau „varenyk”, ceea ce înseamnă colţunaşi îndesaţi cu varza acră, cartofi sau gem, „holubtsi”, adică sarmale de păsat, ciuperci cu usturoi ori cu rântaş, peşte, ardei copţi, fasole verde, cartofi natur sau fierţi în coajă. Printre deserturile tradiţionale ale ucrainenilor, de Crăciun, se numără grâul fiert cu nucă sau mac, totul fiind îndulcit cu miere, dar şi „pampushke”, adică gogoşi umplute cu gem, toate foarte apreciate, inclusiv de către celelalte etnii. Populaţia majoritară ucraineană se întâlneşte la Cornuţel Banat, Copăcele, Zorile şi Sălbăgel, dar ucraineni trăiesc şi la Reşiţa, Caransebeş, ori în alte localităţi ale judeţului Caraş-Severin.

Comentarii

comentarii